Miniştrii de Externe din Suedia şi Polonia au cerut SUA şi Rusiei să reducă drastic arsenalul de arme nucleare tactice şi au arătat că Moscova ar trebui să retragă asemenea arme de la graniţa cu Uniunea Europeană.
În cadrul unui editorial publicat de International Herald Tribune, Carl Bildt din Suedia şi Radek Sikorski din Polonia amintesc focoasele nucleare ruseşti plasate în enclava Kaliningrad de la Marea Baltică şi Peninsula Kola din NV Rusiei.
"O asemenea retragere ar putea fi însoţită de distrugerea unităţilor de stocare," apreciau cei doi miniştri.
Negociatorii ruşi şi americani încearcă să ajungă la un nou acord de reducere a armelor nucleare ce să înlocuiască tratatul din 1991 privind armele nucleare strategice.
Bildt şi Sikorski cred că a venit timpul pentru un regim al controlului armelor care să acopere şi armele tactice, care sunt menite a fi folosite pe câmpul de luptă în loc de a fi plasate pe rachete balistice intercontinentale.
"Asemenea arme sunt rămăşiţe periculoase ale unui trecut periculos - şi nu ar trebui a se permite să se pună în pericol viitorul nostru comun".
SUA se crede că are 200 de focoase în Europa occidentală, iar Rusia are circa 2000 de focoase, majoritatea în Rusia de Vest, cred miniştrii. Ei cer foştilor duşmani ai Războiului Rece să "reducă masiv" aceste arme.
"Cu mici excepţii, armele nucleare tactice au fost proiectate pentru un război la scară largă, demodat, pe continentul european," spun ei.
Marţi, Bildt se adresează la Paris conferinţei Global Zero, grup nonguvernamental de dezarmare nucleară ce cuprinde peste 200 de lideri politici şi oficili militari din lume.
Antena3.ro