Suedia a abolit, joi, o tradiţie de 100 de ani a serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţi pe timp de pace, înlocuindu-l cu un sistem pe bază de voluntariat.
Noua politică presupune că serviciul militar obligatoriu se va aplica doar dacă statul scandinav cu nouă milioane de locuitori este ameninţat.
Parlamentarii aprobaseră schimbarea în 2009.
Guvernul susţine că noul sistem, ce se aplică atât femeilor cât şi bărbaţilor, va îmbunătăţi calitatea apărării şi va permite o mai mare flexibilitate şi mobilitate.
Pentru a se califica pentru forţele armate suedeze, voluntarii vor trebui să treacă de un atrenament riguros înainte de a fi acceptaţi.
În ultimele decenii, numărul de soldaţi convocaţi a scăzut simţitor deoarece guvernul a permis învoiri multora, în special ca urmare a unor politici mai blânde.
Serviciul militar obligatoriu, între 80 şi 450 de zile, a fost aplicat pentru toţi suedezii de peste 18 ani din 1901.
De la începutul anilor 1980, femeile au fost acceptate ca profesioniste în forţele aeriene.
Suedia, rămasă neutră în timpul celor două războaie mondiale, a elaborat în timpul Războiului Rece planuri de mobilizare a 500.000 de soldaţi, într-o ţară care avea atunci aproximativ 8 milioane de locuitori.
?Începând de astăzi, s-a renunţat la serviciul militar în Suedia. Era şi timpul să se întâmple acest lucru?, scria ziarul Dagens Nyheter în editorialul de joi. ?Serviciul devenise demodat şi ineficient de la sfârşitul Războiului Rece?.
Ultimii recruţi au fost decoraţi miercuri de şeful statului-major în cadrul unei ceremonii.
Hotărârea suspendării serviciul militar obligatoriu, care dura în total aproape 11 luni, a fost luată în mai 2009 de guvernul de centru-dreapta. Suedia şi-a mai flexibilizat principiul neutralităţii şi este din ce în ce mai prezentă în intervenţiile militare internaţionale, ca de exemplu în Afganistan.
Armata suedeză, care număra anul trecut 34.000 de persoane plus 38.000 de rezervişti ai Gărzii naţionale, duce acum o amplă campanie de recrutare prin spoturi televizate şi afişe pe străzi
Antena3.ro