Antena 3 CNN Externe Suedia. Autorul caricaturii cu Mahomed, ascuns de poliţie

Suedia. Autorul caricaturii cu Mahomed, ascuns de poliţie

Suedia. Autorul caricaturii cu Mahomed, ascuns de poliţie
18 Sep 2007   •   15:31

Artistul suedez care a realizat o caricatură înfăţişându-l pe profetul Mahomed a fost transferat temporar într-un loc secret, sub protecţia poliţiei, după ce a primit mai multe ameninţări cu moartea. Potrivit unui post de televiziune din Suedia, SVT, imediat după revenirea sa dintr-o călătorie în Germania, artistul Lars Vilks a fost transferat de poliţie într-un loc secret. El este cel care a desenat caricatura publicată la 19 august de publicaţia locală Nerikes Allehanda, care înfăţişează capul profetului Mahomed ataşat unui corp de câine. Imaginea este considerată drept insultă de către islamişti, care apreciază câinii ca fiind impuri, iar religia musulmană nu acceptă, în general, reprezentările grafice ale profetului.

La sfârşitul săptămânii trecute, organizaţia al-Qaida din Irak a oferit o recompensă de 72.000 de euro pentru uciderea lui Vilks şi alta în valoare de 50.000 de euro, pentru asasinarea editorului şef al ziarului.

Conform artistului, poliţia l-a avertizat că ameninţările din partea extremiştilor islamişti sunt ?foarte serioase?. El a ţinut să precizeze că nu a avut ?motive obscure, rasiste?, atunci când a realizat caricatura.

De asemenea, oficiali din cadrul unor companii suedeze precum Volvo, Ericsson, Scania şi IKEA au declarat că firmele pe care le reprezintă au primit ameninţări referitoare la un posibil boicot şi cereri ca statul suedez să prezinte scuze pentru caricatură.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close