Sublocotenentul canadian Jeffrey Paul Delisle, care a pledat recent vinovat pentru spionaj, lucra în favoarea Rusiei, căreia i-a vândut informaţii confidenţiale provenind atât din ţara sa, cât şi din Statele Unite, a declarat duminică ambasadorul american în Canada David Jacobson, relatează AFP.
Delisle "a pledat vinovat (pe 10 octombrie) pentru vânzarea către ruşi a unor secrete aparţinând Statelor Unite şi unor secrete aparţinând Canadei. Nu este un lucru bun", a declarat diplomatul într-un interviu pentru postul privat CTV.
Până în prezent, Guvernul canadian s-a abţinut să dezvăluie identitatea "entităţii străine" căreia militarul îi furniza informaţii confidenţiale, dar presa canadiană a scris deja că este vorba despre Rusia.
Refuzând să precizeze natura informaţiilor transmise Moscovei, ambasadorul a anunţat doar că "este vorba despre numeroase informaţii cu un nivel ridicat de confidenţialitate".
"Noi ne-am confruntat deja cu aceste probleme în trecut şi vrem să ne asigurăm, iar canadienii vor să se asigure (şi ei) că un asemenea lucru nu se va repeta", a subliniat ambasadorul american.
"Avem în continuare încredere în Canada şi vom continua să cooperăm cu" canadienii, a conchis Jacobson, aflat la post la Ottawa.
Un analist, sublocotenentul canadian lucra în cadrul unui Centru de Comunicaţii şi Informaţii HMCS Trinity, la Halifax (est), care utilizează sateliţi şi avioane fără pilot pentru supravegherea nordului Atlanticului. Jeffrey Paul Delisle avea acces la informaţii provenind de la mai multe ţări NATO, între care Statele Unite, Australia sau Marea Britanie.
Aflat în solda Moscovei din 2007, el inscripţiona informaţiile confidenţiale pe o unitate de memorie în miniatură şi le trimitea ruşilor o dată pe lună, potrivit postului public CBC. Delisle era plătit cu aproximativ 3.000 de dolari pe lună de către ruşi.
Verdictul în acest caz de spionaj urmează să fie anunţat în ianuarie.