Planurile Washingtonului de a instala scuturi antirachetă în state precum România, Polonia, Ucraina sau Cehia au fost criticate de către puterile europene, însă oficialii americani au făcut puţine comentarii pe tema acestor critici şi nu au reacţionat nici la speculaţiile apărute în presă.
Directorul Agenţiei americane pentru apărare antirachetă, generalul Henry Obering, şi adjunctul secretarului american de Stat pentru Afaceri Europene, Daniel Fried, au declarat, în cursul săptămânii trecute, că planurile vor continua numai dacă Polonia şi Cehia sunt de acord. Deşi finanţarea planurilor costă circa 3,5 miliarde de dolari în următorii şase ani, există puţine şanse ca statele est-europene să nu fie de acord, apreciază Kommersant.
Preşedintele american, George W. Bush, se interesează personal că nu apar probleme în timpul negocierilor. Sâmbătă, Biroul preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, a confirmat că liderul american intenţionează să viziteze Polonia în lunile mai - iunie. De asemenea, presa cehă a relatat citând informaţii neoficiale obţinute de la Ministerul de Externe, că Bush ar putea vizita şi Praga în timpul turneului european pe care îl va efectua în vară.
Preşedintele ceh, Vaclav Klaus, intenţionează să discute aceste probleme în timpul vizitelor oficiale pe care le va efectua în curând în Statele Unite şi Rusia.
Potrivit unor experţi din cele două ţări, presiunile Rusiei nu vor schimba situaţia, singura posibilitate fiind ca Moscova şi Washingtonul să ajungă la un eventual compromis militar sau politic. Majoritatea politicienilor din Polonia şi Cehia sprijină planurile americane, iar avertizările Moscovei sunt considerate o nouă tentativă a Rusiei de a redobândi influenţa asupra celor două state est-europene şi nu fac decât să motiveze Praga şi Varşovia.
Antena3.ro