Antena 3 CNN Externe SUA vor folosi sateliţi-spion în lupta antiteroristă

SUA vor folosi sateliţi-spion în lupta antiteroristă

SUA vor folosi sateliţi-spion în lupta antiteroristă
16 Aug 2007   •   07:20

Autorităţile de la Washington intenţionează să folosească o reţea de sateliţi spion pe teritoriul american, pentru a eficientiza lupta împotriva terorismului şi a criminalităţii. Potrivit unui responsabil, citat sub anonimat de agenţia France Presse, directorul serviciilor naţionale americane de informaţii a autorizat un astfel de proiect încă din luna mai. Măsura a stârnit îngrijorarea organizaţiilor pentru drepturile omului.


Michael McConnell, şeful serviciilor secrete americane, a autorizat proiectul, care va fi dezvoltat de Departamentul pentru Securitate Internă. Această iniţiativă va permite accesul autorităţilor federale şi locale la imaginile prin satelit, pentru a contracara o eventuală ameninţare teroristă. McConnell a extins şi tipul de informaţii confidenţiale în posesia cărora pot intra autorităţile, inclusiv la cele care pot permite identificarea şi urmărirea "ţintelor" după caracteristicile lor fizice.

Asistentul secretarului pentru Securitate Naţională a precizat că sateliţi spion au fost deja folosiţi, în unele ocazii, pentru a preveni comiterea unui atac terorist, la întruniri politice sau la evenimente sportive.

Departamentul pentru Securitate Internă intenţionează să folosească astfel de sateliţi pentru supravegherea zonelor de graniţă, a porturilor, podurilor şi a altor elemente de infrastructură importante.


Folosirea unor astfel de sateliţi a stârnit deja numeroase controverse, în ceea ce priveşte respectarea libertăţilor civile. Mai mult, asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului susţin că autorităţile guvernamentale nu vor face altceva decât să spioneze populaţia.
Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close