În acelaşi timp, Rusia priveşte planurile SUA ca fiind o ameninţare la siguranţa sa şi, de asemenea, un factor de destabilizare a Europei. "O discuţie în privinţa modului în care Rusia ar putea coopera şi chiar a fi parte la aceste eforturi, ar putea avea loc la Sochi sau mai târziu ? este posibil să nu se definitiveze nimic în această privinţă la Sochi.
Nu există un termen limită în acest sens", a declarat luni Steve Hadley consilier american pe probleme de securitate, citat de agenţia rusească de presă Ria Novosti.
George W. Bush se va întâlni la acest sfârşit de săptămână în oraşul Soci (supranumit Riviera Rusească), cu Vladimir Putin care va fi prezent pentru ultima oară în calitate de preşedinte al Rusiei.
"Soci este o bună oportunitate pentru cei doi lideri de a se întâlni din nou. De asemenea întâlnirea reprezintă o oportunitate de a ajunge la o înţelegere în privinţa scutului antirachetă. Dar, dacă nu vom reuşi la Soci, vom încerca în continuare", a declarat consilierul Steve Hadley.
Recent au fost înregistrate anumite progrese în disputa pe termen lung a celor două ţări, în privinţa problemei scuturilor anti-rachetă. În timpul vizitei de la Moscova, efectuată în martie de secretarul american pe probleme de apărare, Robert Gates şi de către secretarului de stat Condoleeza Rice, cei doi au propus Rusiei să monitorizeze rachetele şi radarele care vor fi instalate în Europa de Est.
Wasinghtonul a specificat, de asemenea, că nu va instala scuturile antirachetă decât dacă există o ameninţare clară din partea Iranului sau a altor potenţiali adversari. "Cred că ne îndreptăm în direcţia în care Rusia şi SUA ar putea avea o cooperare strategică în privinţa unui scut antirachetă", a declarat Hadley citat de BBC.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat în urmă cu o săptămână că SUA face eforturi pentru a diminua îngrijorările Rusiei, dar a spus că cel mai bine ar fi ca Statele Unite să renunţe la ideea de a deschide noi baze antirachetă.
Antena3.ro