Informația este confirmată de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, citat de CNN.
"Aceste arme vor întări semnificativ armata ucraineană și vor face mai sigur cerul deasupra Ucrainei. Vom continua să doborâm țintele inamice care ne atacă, mulțumită partenerilor noștri: Norvegia, Spania și Statele Unite", a scris Reznikov, luni, pe Twitter.
El a precizat este vorba despre sisteme NASAMS și Aspide.
SUA s-au angajat astă vară să trimită Ucrainei opt sisteme NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile Systems, sisteme avansate de rachete sol-aer, n.r.).
Casa Albă a anunțat în octombrie că va accelera expedierea în Ucraina a două astfel de sisteme.
Sistemele NASAMS sunt proiectate să utilizeze proiectile cu rază scurtă sau medie și sunt capabile să contracareze rachetele rusești.
Aceleași sisteme sunt utilizate pentru a apăra spațiul aerian al capitalei americane, Washington, DC, menționează CNN.
Look who’s here!
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) November 7, 2022
NASAMS and Aspide air defence systems arrived in Ukraine!
These weapons will significantly strengthen #UAarmy and will make our skies safer.
We will continue to shoot down the enemy targets attacking us.
Thank you to our partners: Norway, Spain and the US. pic.twitter.com/ozP4eXhgOg
Cum funcționează NASAMS
NASAMS este un dispozitiv de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat printr-un parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence.
Sistemul NASAMS se bazează pe rachetele aer-aer care în mod normal sunt montate pe avioanele F-16 și Eurofighter.
Având o rază de acțiune de până la 40 de kilometri, NASAMS este eficace când vine vorba de a doborî avioane, fiind dotat cu un radar care poate detecta aeronavele la o distanță de 100 de kilometri.
Însă el poate fi folosit și împotriva rachetelor de croazieră și vehiculelor aeriene fără echipaj.
NASAMS, victorii confirmate împotriva avioanelor irakiene, siriene și sârbești
O unitate standard a sistemului NASAMS dispune de radarul de cercetare aeriană dezvoltat de firma norvegiană, de senzorul electrooptic de ochire în infraroșu dezvoltat de Rheinmetall Defence Electronics şi de centrul de conducere a focului, construit tot de compania norvegiană.
NASAMS are instalații de lansare sextuple înclinate, echipate cu rachete aer-aer cu tehnologie avansată şi rază medie de tip AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), produse de Raytheon.
NASAMS se află în dotarea a 12 țări: SUA, Norvegia, Polonia, Finlanda, Spania, Olanda, Oman, Lituania, Indonezia, Australia, Qatar și Ungaria.
Pe parcursul a mii de lansări de rachete, au fost confirmate 10 victorii aeriene NASAMS, în care au fost distruse șase aparate MiG-29 (ale sârbilor) şi câte un aparat MiG-25 (al forțelor irakiene), MiG-23(al irakienilor), Su-22 (al armatei siriene) și Soko J-21 Jastreb (al armatei sârbe).
https://www.antena3.ro/externe/sistem-rachete-avioane-rusi-zelenski-nasams-654209.html