Antena 3 CNN Externe SUA trimit nave și avioane de luptă în Orientul Mijlociu. Americanii cred că Iranul va lovi Israelul mai puternic decât în aprilie

SUA trimit nave și avioane de luptă în Orientul Mijlociu. Americanii cred că Iranul va lovi Israelul mai puternic decât în aprilie

Zuma Press
Sursa foto: hepta / Zuma Press
de Robert Kiss    |    03 Aug 2024   •   07:00

Oficialii americani anticipează un atac de răzbunare al Iranului în urma eliminării șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care ar putea fi asemănător cu atacul cu rachete balistice și drone asupra Israelului din 13 aprilie, scrie CNN. Potrivit unor surse occidentale, citate de presa din Israel, atacul ar putea avea loc peste 10 zile, de sărbătoarea de Tisha B'Av.

Oficialii americani au sugerat că acest atac iminent ar putea fi mai extins și mai complex, implicând potențial lovituri coordonate ale Iranului cu grupările proxy.

De asemenea, ar exista o îngrijorare sporită că de data aceasta ar putea fi vizate și bazele militare americane din regiune.

Sursele citate de CNN au mai spus că o coaliție de țări, inclusiv Iordania și alte state arabe, a colaborat pentru a împărtăși informații și a intercepta atacul iranian. Cu toate acestea, oficialii au remarcat că nu este sigur dacă o astfel de coaliție ar putea fi reasamblată rapid și dacă toate țările ar fi dispuse să participe din nou.

Statele Unite au anunţat vineri desfăşurarea în Orientul Mijlociu a mai multe nave de război şi avioane de luptă pentru a-şi proteja trupele şi aliatul lor Israel în faţa ameninţărilor Iranului şi a unor grupări precum mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi gruparea libaneză Hezbollah, relatează AFP.

"Secretarul Apărării Lloyd Austin a ordonat o modificare a dispozitivului militar american menită să amelioreze protecţia forţelor armate americane, să sporească sprijinul pentru apărarea Israelului şi să se asigure că Statele Unite sunt pregătite pentru diverse eventualităţi" cum ar fi "posibilitatea unei escaladări regionale de către Iran şi aliaţii săi", a anunţat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

New York Times a scris miercuri că liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat țării sale să lanseze o lovitură directă asupra Israelului, ca răzbunare pentru eliminarea lui Haniyeh.

Totuși, potrivit CNN, SUA încă mai consideră că nimeni din regiune nu este interesat de un război total care să cuprindă Orientul Mijlociu, dar o potențială greșeală de calcul riscă să declanșeze un conflict mai larg.

Când ar putea avea loc atacul

Potrivit unor surse occidentale, citate de presa din Israel, atacul ar putea avea loc peste 10 zile, de sărbătoarea de Tisha B'Av.

De sărbătoarea de Tisha B’Av, celebrată între 12 și 13 august, evreii deplâng distrugerea primului și celui de-al doilea templu. Raportul indică faptul că există un impact emoțional și psihologic în vizarea Israelului într-o zi sfântă.

Israelul nu se va „reţine" în cazul în care Iranul lansează un atac de răzbunare ca răspuns la asasinarea la Teheran a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a avertizat, vineri, într-un interviu, un înalt oficial israelian de securitate.

Consilierul pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi a comparat tensiunile actuale cu cele din luna aprilie, când Iranul a lansat 330 de drone, rachete de croazieră joase şi rachete balistice către Israel.

La acea vreme, Israelul şi-a înăbuşit răspunsul la cererea Statelor Unite şi a altor aliaţi, a declarat Hanegbi în interviul acordat instituţiilor media Axel Springer, inclusiv ziarul german Bild.

„Aceasta este acum o situaţie nouă. Te poţi abţine o dată, nu de două ori", a adăugat Tzachi Hanegbi.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close