Terorismul islamist la scară mondială ar trebui să ia sfârşit în jurul lui 2030, anticipează serviciile americane de informaţii, relatează AFP.
În raportul său recent intitulat "Tendinţe globale 2030", Consiliul naţional al serviciilor de informaţii americane (CNRE) asigură că "mai multe circumstanţe vor contribui la viitoarea fază islamistă a terorismului", aşa cum "un ansamblu de condiţii - căldura, vântul şi o scânteie - contribuie la declanşarea unui incendiu de pădure".
Potrivit CNRE, care efectuează studii strategice pe termen mediu şi lung, aceşti factori sunt mai întâi faptul că, retrăgându-se din Irak, apoi din Afganistan, Statele Unite vor apărea din ce în ce mai puţin în calitate de "mare inamic (...) În curând susţinerea americană faţă de Israel va fi singurul motiv major de furie pentru musulmani".
Diferitele "primăveri arabe" "au dovedit legitimitatea morală şi strategică a luptei fără violenţă", continuă raportul. "Manifestanţii au acţionat în numele unor valori democratice, în numele religiei".
"Noua generaţie poate vedea lucrurile în mod diferit şi este mai puţin interesată de valorile vechi", apreciază experţii CNRE.
"Pe termen scurt, Al-Qaida - Central ar putea în continuare să organizeze operaţiuni", adaugă totuşi raportul. "Experţii au subliniat că în anii '70 o organizaţie ca banda din Baader în Germania a provocat pagube în timp ce se confrunta cu acelaşi tip de dificultăţi ca Al-Qaida în prezent".
Dar "este probabil ca ameninţări mai grave să vină din partea mişcărilor afiliate Al-Qaida sau a altor tipuri de mişcări teroriste islamiste" şi, "adoptând o perspectivă mai globală, teroriştii ar putea proveni din alte religii, între care creştinismul sau hinduismul".
Viitorul terorismului ar putea trece prin Internet, conchide raportul, temându-se că hackerii şi experţii ar putea fi angajaţi de unele organizaţii teroriste pentru a provoca pagube masive economiei şi finanţelor.