Totuşi, Condoleezza Rice nu a cerut oprirea operaţiunilor militare ale israelienilor în teritoriul dens populat unde cel puţin 660 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 2.950 au fost răniţi, în urma bombardamentelor aeriene, navale şi terestre. "Trebuie să ajungem urgent la un acord de încetare a focului care să aducă siguranţă în zonă", a declarat ea în Consiliul de Securitate.
Hosni Mubarak, preşedintele Egiptului, a prezentat propunerea de pace după discuţii purtate cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, la Sharm el-Sheikh, marţi. Planul Mubarak-Sarkozy a primit imediat susţinerea preşedintelul palestinian Mahmoud Abbas, a cărui Autoritate Palestiniană a pierdut controlul Fâşiei Gaza în iulie 2007. "Îmi exprim susţinerea pentru planul pus în mişcare de Mubarak şi Sarkozy", a declarat Abbas.
Oficialii Hamas sunt sceptici
Ulterior, Nicolas Sarkozy a anunţat că şi Israelul a acceptat planul de pace franco-egiptean pentru Gaza. "Preşedintele este încântat de faptul că Israel a acceptat planul prezentat aseară la Sharm el-Sheikh de preşedintele Mubarak. Sarkozy cere ca planul să fie pus în aplicare cât mai rapid cu putinţă, pentru a pune capăt suferinţei civililor din zonă", se arată într-un comunicat al preşedinţiei franceze.
Într-un inteviu acordat pentru Al Jazeera, din Beirut, Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al grupării Hamas, a avertizat însă că are rezerve în ceea ce priveşte planul. "Discutăm iniţiativa egipteană, dar în principiu avem şi câteva rezerve. Israel nu a acceptat iniţiativa franco-egipteană încă", a avertizat Hamdan. "Ei au spus că privesc pozitiv această propunere, dar asta nu înseamnă că au acceptat-o. Cât despre Autoritatea Palestiniană, ei pot să o accepte, dar toată lumea ştie că rezistenţa Hamas, care este pe acest teritoriu, este singura care poate spune "da" sau "nu". Aşa că nu ajută cu nimic că ei şi-au dat acordul", a mai spus oficialul Hamas.
Acesta a menţionat apoi că Israelul a început războiul, nu Hamas, şi că gestul israelienilor de a permite accesul ajutoarelor umanitare în Gaza nu este ceva grozav. "Sunt obligaţi să facă asta. Au făcut-o pentru că abia acum realizează furia internaţională provocată de bombardarea unei şcoli ONU", a spus Hamdan.
Sarkozy face apel la Syria în negocierile cu Hamas
Pentru a uşura acceptarea planului de pace şi din partea Hamas, Nicolas Sarkozy a făcut apel la Syria să convingă gruparea separatistă să coopereze, în cadrul unor discuţii purtate cu Bashar Al-Assad la Damasc. "Ştiu importanţa Syriei în această regiune şi influenţa ei asupra celorlalte ţări. Nu am niciun dubiu că preşedintele Al-Assad va depune toate eforturile pentru a convinge toate părţile să ajungă la o înţelegere", a spus Sarkozy. Syria, alături de Iran, este o importantă susţinătoare a grupării Hamas şi găzduieşte mai multe persoane din conducerea exilată a grupării, printre care şi liderul Hamas, Khaled Meshaal.
Premierul turc: Atacurile, un pretext pentru liderii israelieni să îşi arate muşchii înainte de alegeri
Turcia şi-a oferit şi ea sprijinul pentru rezolvarea conflictului din zonă, primul ministru Recep Tayyip Erdogan declarând la finalul unui turneu prin Syria, Iordania, Egip şi Arabia Saudită, că există două etape de parcurs. "Întâi trebuie care Israel şi Hamas să accepte planul de pace, iar apoi trebuie lucrat la terminarea divizării dintre palestinieni", a spus Erdogan. Acesta a calificat acţiunile israeliene ca fiind "primitive" şi a spus că totul este un pretext pentru conducerea israeliană de a puncta la capitolul impresie înaintea alegerilor generale din februarie. Făcând referire la miniştrii apărării şi externelor din Israel, Erdogan a adăugat: "Le transmit lui Ehud Barak şi lui Tzipi Livni să uite de alegeri, pentru că istoria îi va judeca pentru pata neagră pe care o lasă asupra omenirii".
Antena3.ro