Antena 3 CNN Externe SUA susțin că încă există amenințarea unui atac din partea Iranului și a aliaților săi

SUA susțin că încă există amenințarea unui atac din partea Iranului și a aliaților săi

profimedia-0889903119
Sistemul de apărare israelian Iron Dome. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images
de R.M.    |    26 Aug 2024   •   23:09

Ameninţarea unui atac împotriva Israelului din partea Iranului şi a aliaţilor săi regionali încă există, a afirmat luni Washingtonul, după un weekend marcat de lovituri aeriene de amploare lansate de gruparea pro-iraniană Hezbollah pe teritoriul israelian, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Credem că există încă o ameninţare de atac şi noi (...) rămânem în poziţia de a sprijini apărarea Israelului şi de a ne proteja forţele dacă sunt atacate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Hezbollah a lansat duminică un atac de amploare cu rachete şi drone asupra unor baze militare din nordul Israelului, care, la rândul său, a dat asigurări că a dejucat o „mare parte” a acestor lovituri.

Mişcarea islamistă libaneză, aliată a grupării Hamas şi Teheranului, a declarat că a acţionat ca ripostă la moartea unuia dintre liderii săi militari, Fouad Chokr, ucis pe 30 iulie într-o lovitură israeliană lângă Beirut.

Iranul şi aliaţii săi au ameninţat, de asemenea, că vor răspunde la asasinarea atribuită Israelului a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe 31 iulie la Teheran, stârnind temeri în legătură cu o conflagraţie regională.

Pat Ryder a dat asigurări luni că Statele Unite nu au fost implicate în atacurile preventive israeliene, nici în operaţiunile de apărare antiaeriană, ci au „furnizat servicii de informaţii, supraveghere şi recunoaştere cu privire la atacurile” care urmau să fie lansate de Hezbollah.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, „a ordonat ca două grupuri aeronavale să rămână în regiune” pentru a sprijini Israelul, a adăugat el. Aceasta implică faptul că portavioanele USS Abraham Lincoln şi USS Theodore Roosevelt vor rămâne acolo o perioadă, alături de navele care le însoţesc.

×
Subiecte în articol: Iran Israel SUA atac amenintare Hezbollah
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close