Antena 3 CNN Externe SUA se tem că sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului ar putea fi copleșit într-un război cu Hezbollah

SUA se tem că sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului ar putea fi copleșit într-un război cu Hezbollah

Iron Dome
Iron Dome ar putea fi vulnerabil la vastul arsenal de rachete și drone al Hezbollah. Sursa foto: DPA Images / Ilia Yefimovich/ Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2024   •   19:56

Oficialii americani exprimă îngrijorări cu privire la cazul unui război în toată regula între Israel și Hezbollah, gruparea militantă susținută de Iran ar putea copleși apărarea antiaeriană a Israelului din nord – inclusiv mult lăudatul sistem de apărare aeriană Iron Dome, au declarat trei oficiali americani, potrivit CNN.

Temerile, despre care oficialii americani au spus că le-au fost comunicate și de către Israel, că Domul de Fier ar putea fi vulnerabil la vastul arsenal de rachete și drone al Hezbollah, cresc pe măsură ce Israelul se pregătește pentru o incursiune aeriană în Liban.

Oficialii israelieni au transmis Statelor Unite că plănuiesc să transfere resurse din sudul Gazei în nordul Israelului, în pregătirea unei posibile ofensive împotriva grupării, au declarat oficiali americani pentru CNN.

Armata israeliană anunţă că a aprobat „planuri operaţionale” în vederea unei ofensive în Liban

În cadrul unei „reevaluări a situaţiei” efectuate marţi în prezenţa generalului de divizie Ori Gordin, comandantul Regiunii Militare de Nord, şi a comandantului Direcţiei de Operaţiuni, generalul de divizie Oded Basiuk, „planuri operaţionale ale unei ofensive în Liban au fost aprobate şi validate”, anunţă într-un scurt comunicat armata israeliană.

Armata israeliană a decis „să continue să îmbunătăţească pregătirea trupelor pe teren”, se arată în comunicat.

„Suntem foarte aproape de momentul în care vom decide să schimbăm regulile jocului împotriva Hezbollah şi Libanului. Într-un război total, Hezbollahul va fi distrus, iar Libanul va fi atins dur”, ameninţa marţi ministrul israelian de Externe Israel Katz.

Ce e și cum funcționează sistemul antirachetă Iron Dome din Israel

Sistemul Iron Dome (într-o traducere aproximativă: Cupola de Fier) e un mecanism defensiv complex de interceptare a rachetelor, format din radare și senzori.

Potrivit armatei israeliene, sistemul are o rată de interceptare de aproximativ 90%.

Sistemul Iron Dome e dotat cu radare extrem de sensibile, care pot detecta eventuale pericole de la distanțe cuprinse între 4 și 70 de kilometri. De asemenea, sistemul poate prezice traiectoria și punctul de impact. Un centru de control procesează aceste informații și se conectează la un lansator care trage o rachetă pentru a distruge proiectilul. 

Hezbollah a stocat de ani de zile muniții și rachete din Iran

La începutul acestei luni, Hezbollah a publicat un videoclip care arată o dronă lovind și distrugând o baterie Iron Dome dintr-o bază militară din nordul Israelului. IDF a spus că nu cunoaște vreo deteriorare a sistemului, dar oficialii israelieni au transmis SUA că probabil Domul de Fier ar putea fi vulnerabil, în special în nordul Israelului.

Hezbollah bombardează nordul Israelului după ce unul dintre membrii săi a fost ucis

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a anunţat joi că a bombardat nordul Israelului ca represalii la uciderea unuia dintre combatanţii săi într-un atac israelian în sudul Libanului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Războiul devastator din Fâşia Gaza, care a izbucnit după un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, a condus la violenţe zilnice la frontiera israeliano-libaneză, între gruparea Hezbollah, un aliat al Hamas, şi armata israeliană.

Cele peste opt luni de violenţe între Hezbollah şi armata israeliană s-au soldat cu cel puţin 479 de morţi în Liban - majoritatea combatanţi Hezbollah, dar şi 93 de civili -, potrivit unui bilanţ realizat de AFP. De partea israeliană, cel puţin 15 soldaţi şi 11 civili au fost ucişi, potrivit Israelului.

Șeful Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, a amenințat Israel și Cipru

Liderul Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat miercuri că niciun loc din Israel nu va fi în siguranță dacă izbucnește un război cu organizația sa.

Totodată, Sayyed Hassan Nasrallah a avertizat că ar putea lovi Cipru și alte părți ale Mediteranei.

„Guvernul cipriot trebuie avertizat că deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote pentru ca inamicul israelian să țintească Libanul înseamnă că guvernul cipriot a devenit parte a războiului și rezistența se va ocupa de el ca parte a războiului”, a spus Nasrallah, potrivit Reuters.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close