Coreea de Sud va prezenta cazul scufundării vasului său militar în faţa Consiliului de Securitate a ONU, anunţa administraţia prezidenţială de la Seul.
Preşedintele Lee Myung-bak va prezenta, luni, un mesaj în faţa Consiliului de Securitate
46 de marinari au murit când corveta 1200 tone Cheonan s-a scufundat pe 26 martie, la graniţa dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord. O echipă de anchetatori internaţionali a confirmat suspiciunile că nava a fost distrusă de o torpilă lansată de pe un submarin nord-coreean.
Phenianul a reacţionat cu furie la acuzaţii, declarând că se va retrage din pactul de nonagresiune cu Coreea de Sud dacă Seul continuă să îl acuze de scufundarea navelor.
Cele două state sunt practic în război după conflictul din 1950-1953 ce s-a încheiat cu un armistiţiu.
"Ne concentrăm pe mijloacele diplomatice de pedepsire deoarece am descoperit că sancţiunile existente şi rezoluţiile nu sunt de ajuns," arăta un oficial guvernamental. "Este timpul să decidem dacă trecem la următorul pas."
America intenţionează să declanşeze un război psihologic contra regimului lui Kim Jong-il, potrivit relatărilor din presa de la Seul. Planurile includ folosirea telefoanelor mobile, a tehnologiei MP3 şi internetul pentru a răspândi mesaje dizidente , ca şi tactici ale Războiului Rece, precum fluturaşi trimişi în Coreea de Nord cu baloane şi transmisii radio.
Hillary Clinton, secretarul american de stat, sublinia în vizită la Beijing că Phenianul trebuie pedepsit, iar China nu poate acoperi protejatul în faţa consecinţelor.
Antena3.r0