El a avertizat că Rusia este acum o putere de care trebuie să se ţină seama. Medvedev i-a criticat pe cei care, în loc să aprobe acţiunea Rusiei, continuă să-i înarmeze pe georgieni şi trimit o întreagă flotă de război să aducă ajutoare umanitare. Deşi nu a menţionat explicit Statele Unite, preşedintele s-a referit n mod evident, la navele americane sosite în Georgia.
Tot la Moscova, liderul republicii secesioniste Abhazia a declarat că va cere "insistent" Rusiei să menţină trupe pe teritoriul său. Riposta americană a venit de la vicepreşedintele Dick Cheney, care a rostit, în Italia, unul din cele mai dure discursuri de la declanşarea conflictului.
Cheney a acuzat armata rusă că a înteţit conflictul intern din Georgia, a ucis civili şi a alungat zeci de mii de persoane de la casele lor. El a adăugat că Moscova pare să dorească să-şi impună voinţa asupra ţărilor pe care le-a dominat cândva şi a făcut apel la unitatea NATO împotriva acestor ameninţări.
Uniunea Europeană continuă să mizeze pe diplomaţie. Miniştrii de externe ai celor 27, reuniţi la Avignon, s-au pronunţat pentru desfăşurarea unei misiuni proprii de observatori în Georgia. Mandatul ei va depinde, însă, de rezultatele vizitei de mâine a liderilor Uniunii la Moscova.
Preşedinţii Franţei şi Comisiei Europene, Nicolas Sarkozy şi Jose Manuel Barroso, speră să obţină şi un termen precis pentru retragerea trupelor ruseşti pe poziţiile dinaintea conflictului. Miniştrii de externe au cerut, de asemenea, o anchetă internaţională asupra războiului din Georgia.
Antena3