Antena 3 CNN Externe SUA şi Polonia au semnat acordul privind instalarea unor elemente ale scutului antirachetă

SUA şi Polonia au semnat acordul privind instalarea unor elemente ale scutului antirachetă

SUA şi Polonia au semnat acordul privind instalarea unor elemente ale scutului antirachetă
15 Aug 2008   •   09:09

Statele Unite şi Polonia au semnat, joi, acordul pentru instalarea unor elemente ale "scutului" american anti-rachetă, pe teritoriul polonez. Acordul va ridica, fără îndoială, tensiunea în relaţiile cu Rusia, care se consideră ameninţată de proiectul scutului american. Ca o primă reacţie, ministrul rus de Externe şi-a anulat o vizită la Varşovia, programată luna viitoare.

Polonia va găzdui rampe de lansare pentru zece rachete capabile să distrugă în zbor eventuale rachete balistice cu rază lungă de acţiune. "Scutul" american include şi un radar de mare putere, instalat în Cehia, ţară cu care a fost semnat deja un acord.

Cu Polonia, negocierile au fost mai dificile: guvernul liberal venit la putere anul trecut crede că baza de rachete creează un risc suplimentar de securitate. Acordul, care mai trebuie ratificat de Parlament, a fost semnat doar după ce americanii au acceptat să desfăşoare în Polonia rachete Patriot. Conflictul din Georgia a grăbit, de asemenea, încheierea negocierilor.

Preşedintele Bush şi-a exprimat deja satisfacţia pentru semnarea acordului. Şeful de la Casa Albă poate considera că a marcat un punct împotriva Rusiei. Oficial, scutul anti-rachetă trebuie să apere Europa de state "incontrolabile" ca Iranul sau Coreea de Nord. Rusia susţine, însă, că el modifică, în dezavantajul său, echilibrul strategic european şi a avertizat că "nu va lăsa fără răspuns" instalarea acestuia.

Primarul satului polonez unde va fi construită baza de rachete se teme că acesta va deveni o ţintă pentru eventuale atacuri, în timp ce unii localnici se aşteaptă la profituri de pe urma prezenţei soldaţilor americani.

Antena3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close