Antena 3 CNN Externe SUA şi Israel se tem de ameninţarea nucleară iraniană la adresa stabilităţii globale

SUA şi Israel se tem de ameninţarea nucleară iraniană la adresa stabilităţii globale

SUA şi Israel se tem de ameninţarea nucleară iraniană la adresa stabilităţii globale
19 Mai 2009   •   06:12

Preşedintele american Barack Obama nu va pune ?un termen limită artificial? Iranului pentru a-şi abandona programul său de arme nucleare, dar a declarat că realizarea bombei atomice de către republica islamică va reprezenta o ameninţare nu numai la adresa SUA şi Israel, dar ar ?destabiliza profund? întreaga lume.
La declaraţiile de presă de după întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Obama a precizat că nu va permite nici ca discuţiile să se prelungească la nesfârşit, dar alegerile din iunie din Iran vor fi relevante în a arăta dacă există o şansă pentru progres cu Teheranul până la finele anului.

"Iran este o ţară cu o istorie extraordinară şi un potenţial la fel şi vrem să fie un membri deplin al comunităţii internaţionale, să fie în poziţia de a oferi posibiltăţi şi prosperitate poporului său, dar atingerea acestor obiective nu se face prin crearea armei nucleare?, arăta Obama.

Liderul american a mai adăugat că ?o serie de paşi ? sunt încă disponibili contra Iranului, inclusiv sancţiuni, în caz că va continua programul nuclear.

Declaraţiile au fost susţinute de premierul Netanyahu, care aprecia că obţinerea armei nucleare de către Iran ar reprezenta o ameninţare existenţială nu numai la adresa Israelului.

?Ar putea oferi umbrela nucleară teroriştilor sau şi mai rău, ar putea oferi arma nucleară teroriştilor şi cred că ne-ar pune pe toţi în pericol". El a adăugat că în cei 61 de ani de existenţă ai statului pe care îl conduce niciodată arabii şi evreii nu au împărţit în comun aceeaşi ameninţare, cum o reprezintă Iranul.
Înainte de întâlnire, cun consilier al lui Netanyahu pe probleme de securitate naţională, Uzi Arad, a lăsat să se înţeleagă că Israelul ia în considerare acţiunile militare contra Iranului.

Şeful administraţiei prezidenţiale americane Rahm Emanuel declara recent că SUA ar putea asista mai mult Israelul în confruntarea cu Iran în schimbul adoptării unei soluţii cu două state la problema palestiniană, plan cheie al agendei americane.
Cu toate acestea, Netanyahu nu a adoptat în mod explicit o asemenea soluţie în decursul întâlnirii de luni.
După mai bine de două ore de discuţii, Obama declara de altfel că s-a abordat şi tema soluţiei cu două state, adăugând că i-a spus premierului că ?are o şansă istorică? de a se angaja pe acest drum care este inclus în planul de pace semnat de cele două părţi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: stat palestinian arma nucleara
Cele mai noi știri
Parteneri
x close