"Abordarea problemei nucleare în Peninsula Coreea este în interesul ambelor părţi", a declarat Yang Jiechi, secretar de stat în cadrul Ministerului chinez de Externe.
"În acest sens, Beijingul va colabora cu alte ţări, inclusiv cu Statele Unite", a adăugat oficialul chinez.
"China şi Statele Unite trebuie să ia împreună măsuri pentru atingerea obiectivului privind denuclearizarea Peninsulei Coreea", a spus John Kerry.
La începerea vizitei la Beijing, John Kerry a îndemnat China să blocheze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord, în contextul situaţiei tensionate generate de regimul de la Phenian. "Washingtonul doreşte ca Beijingul să stopeze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord şi să transmită un mesaj potrivit căruia China doreşte o Peninsulă Coreea fără arme nucleare", au declarat doi oficiali din cadrul Departamentului de Stat american. John Kerry le-a transmis liderilor Chinei că este "un moment critic" pentru a îndemna Coreea de Nord să renunţe la atitudinea beligerantă. "Momentul este critic", le-a spus John Kerry, la Beijing, ministrului chinez de Externe, Wang Yi, şi preşedintelui Chinei, Xi Jinping. "Avem de înfruntat provocări dificile", a subliniat Kerry, menþionând dosarul nord-coreean, criza iraniană, situaţia din Siria şi din Orientul Mijlociu în general.
Coreea de Nord ar putea face o demonstraţie de forţă efectuând un nou test balistic luni dimineaţă (în cursul nopţii de duminică spre luni, ora României), cu ocazia ceremoniilor care marchează 101 ani de la naşterea lui Kim Il-Sung, fondatorul ţării. Coreea de Nord a proferat o serie de ameninţări în ultimele săptămâni, avertizând că ar putea lansa atacuri nucleare preventive împotriva Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei, după o serie de sancţiuni internaţionale adoptate ca urmare a unor teste balistice şi nucleare.