"Nicio opțiune nu este pe masă, dar niciuna nu este exclusă. Discuția este în desfășurare", a reacționat purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki, după ce cotidianul The New York Times avansa duminică posibilitatea ca SUA să furnizeze echipamente militare Ucrainei.
Agravarea situației militare în estul separatist al Ucrainei, unde armata acestei țări pierde tot mai mult teren în fața unor separatiști ce par a fi bine aprovizionați cu arme din Rusia, a determinat luni mai multe personalități de la Washington să ia public poziție în favoarea livrării de arme "defensive" Kievului. Printre cei care au exprimat o asemenea poziție se numără un fost ambasador al SUA la NATO, Ivo Daalder, și Michelle Flournoy, care a fost numărul trei în ierarhia Pentagonului, ei redactând împreună cu mai mulți experți un raport în care recomandă Administrației de la Washington să furnizeze Ucrainei echipamente precum rachete antitanc, radare, drone sau instalații pentru bruiajul comunicațiilor.
Dar responsabilii de la Washington iau în calcul și consecințele pe care un ajutor militar direct acordat Kievului le-ar avea în raporturile cu Moscova. "Continuăm să vedem care este cea mai bună modalitate de a sprijini Ucraina. Obiectivul nostru este să ajungem la o soluție pe căi diplomatice. Și examinăm în permanență alte opțiuni ce ar putea face loc unei soluții negociate", a afirmat Jennifer Psaki, citind un comunicat. "Ne rezervăm dreptul de a lua în calcul o întreagă gamă de opțiuni", a indicat ea în continuare într-o intervenție ce a amintit de declarațiile făcute anul trecut tot la Washington cu privire la oportunitatea înarmării opoziției siriene.
"Nu cred că există cineva care să dorească un război prin procură cu Rusia", a continuat Jennifer Psaki, folosind o expresie care în perioada Războiului Rece ilustra confruntarea militară indirectă purtată de SUA și URSS prin susținerea părților angajate în conflicte în țările lumii a treia. "Obiectivul nostru este să schimbăm comportamentul Rusiei. Acesta este motivul pentru care am instituit sancțiuni" împotriva Moscovei, a conchis purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.
De altfel, și președintele Barack Obama a declarat săptămâna trecută că SUA evaluează toate posibilitățile de a izola Rusia, cu excepția unei acțiuni militare.
Dar, după cum remarcau luni experți citați de AFP, în timp ce la Washington se fac analize asupra implicațiilor furnizării de echipamente militare trupelor ucrainene separatiștii proruși își intensifică ofensiva, ei sperând că vor obține noi victorii pe câmpul de luptă înainte ca armele americane să ajungă acolo.