Codul de culori a fost lansat în 2002 de preşedintele George W. Bush şi funcţionează în baza unei palete de culori mergând de la verde (ameninţare slabă) la roşu (alertă maximă). Criticii susţin că acesta lasă ţara în stare de alertă permanentă fără a oferi informaţii despre natura ameninţărilor.
"Noul sistem este conceput pe o bază clară şi simplă: când apare o ameninţare credibilă, vă vom spune şi vă vom aduce toate informaţiile pentru a putea face ceea ce este necesar ca să rămâneţi în siguranţă" a declarat secretarul pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, la prezentarea noului dispozitiv la universitatea George Washington.
Viitorul sistem va fi format din două mesaje diferite, "ameninţare iminentă" sau "ameninţare ridicată", va furniza un "rezumat concis al potenţialei ameninţări" şi va recomanda eventual "unele măsuri" ce trebuie luate, a detaliat Napolitano.
Mesajele de alertă vor avea, de asemenea, "o durată determinată", contrar dispozitivului precedent, a adăugat ea.
În funcţie de natura ameninţărilor, alertele vor putea fi ţintite şi vizate, de exemplu, numai de agenţiile guvernamentale, forţele de ordine sau întreprinderi.
Potrivit codului de culori, nivelul ameninţărilor a oscilat din 2002 între galben (semnificativ) şi portocaliu (ridicat), fără să scadă vreodată la verde sau albastru (moderat).
Acesta a atins nivelul roşu o singură dată, respectiv la 10 august 2006, după descoperirea unui complot al Al-Qaida împotriva liniilor aeriene transatlantice.