Sancțiunile sunt diferite de consecințele grave pe care SUA și aliații săi europeni și le-au promis dacă Rusia invadează Ucraina, dar subliniază „tacticile hibride” pe care Kremlinul le-a folosit împotriva vecinului său din 2014.
SUA susțin că cele patru persoane – care includ doi membri ai parlamentului ucrainean și doi foști oficiali – au fost recrutate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, agenția succesoare a KGB.
„În 2020, oficialii de la Kremlin au lansat un plan cuprinzător de operațiuni de informare conceput parțial pentru a degrada capacitatea statului ucrainean de a funcționa independent și fără interferența Rusiei”, a declarat Departamentul de Trezorerie într-un comunicat.
„Aceasta a inclus identificarea și cooptarea unor indivizi pro-ruși în Ucraina și subminarea ucraineanilor proeminenti considerați pro-occidentali, care ar sta în calea eforturilor Rusiei de a aduce Ucraina sub controlul său”.
„Obiectivele planului au inclus destabilizarea situației politice din Ucraina și punerea bazelor pentru crearea unui nou guvern controlat de ruși în Ucraina”.
Trezoreria a adăugat că cei sancţionaţi au acţionat în interesul serviciului de securitate (FSB) al Rusiei şi au fost implicaţi în campania Moscovei de destabilizare a unor ţări suverane, inclusiv SUA, ca sprijin pentru Kremlin, potrivit Reuters.