Antena 3 CNN Externe SUA: Ruşii se retrag din Georgia mult prea lent

SUA: Ruşii se retrag din Georgia mult prea lent

SUA: Ruşii se retrag din Georgia mult prea lent
21 Aug 2008   •   09:50

Statele Unite au observat primele semne de retragere a trupelor ruseşti din Georgia, dar Casa Albă avertizează că procesul este mult prea lent. La rândul lor, georgienii susţin că presupusa retragere este doar o iluzie. În prezent, conflictul s-a mutat pe plan diplomatic: Moscova este gata să recunoască independenţa regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, în timp ce Georgia reafirmă că nu va accepta niciodată să le piardă.

Convoaiele militare ruseşti care au părăsit, miercuri, teritoriul georgian erau formate, potrivit ziariştilor străini, mai mult din camioane şi nu din vehicule blindate. Majoritatea tancurilor transportate în Rusia erau, de fapt, capturate de la armata georgiană. Soldaţii ruşi instalaţi în oraşele georgiene nu au dat semne că s-ar retrage. Dimpotrivă, unii chiar şi-au întărit poziţiile. Ruşii au menţinut şi punctele de control de pe şosele. Secretarul Consiliului de Securitate georgian i-a acuzat că îşi mută câteva tancuri ziua, dar le readuc pe poziţii noaptea pentru a crea iluzia unei retrageri.

Preşedintele Saakaşvili a cerut din nou ajutorul comunităţii internaţionale. În acelaşi timp, preşedintele Bush şi-a reafirmat sprijinul pentru Georgia. ?S.U.A. vor continua să sprijine democraţia din Georgia. Militarii noştri vor continua să asigure ajutorul umanitar necesar poporului georgian. Oseţia de Sud şi Abhazia fac parte din Georgia. Iar Statele Unite vor conlucra cu aliaţii noştri pentru a asigura independenţa şi integritatea teritorială a Georgiei.? a spus acesta.

Asigurările preşedintelui american au venit după ce Abhazia a cerut Rusiei să-i recunoască independenţa şi să menţină trupe pe teritoriul său. Oseţia de Sud va face o cerere similară, iar camera superioară a parlamentului rus va examina, luni, problema. Rusia a depus, în Consiliul de Securitate al ONU, un proiect de rezoluţie care nu menţionează integritatea teritorială a Georgiei, iar ministrul rus de externe a avertizat Statele Unite că trebuie să aleagă între Georgia şi Rusia.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close