Antena 3 CNN Externe SUA cer Moscovei să-și retragă trupele: "Există probe că Rusia a planificat acțiuni militare împotriva Ucrainei"

SUA cer Moscovei să-și retragă trupele: "Există probe că Rusia a planificat acțiuni militare împotriva Ucrainei"

Statele Unite au cerut, miercuri, Rusiei să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina și au avertizat că o invazie a trupelor Moscovei ar declanșa sancțiuni mai puternice decât cele instituite până în prezent, transmite presa internațională.

Antony Blinken
Antony Blinken, secretar de stat al SUA, întâlnire cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov Sursa foto: Getty Images/ Hector Vivas
de Adrian Iclozan    |    01 Dec 2021   •   18:51

De asemenea, SUA au menționat existența unor probe conform cărora Rusia ia în calcul "importante acțiuni agresive împotriva Ucrainei".

Secretarul de Stat american Antony Blinken a evocat aceste probe înaintea unei întâlniri cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care ar urma să aibă loc joi în Suedia.

Blinken nu a menționat în ce constau, concret, dovezile respective.

"Suntem profund preocupați de probele că Rusia a făcut planuri pentru acțiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea destabilizării Ucrainei din interior, precum şi operațiuni militare la scară mare", a spus reprezentantul SUA cu prilejul unei reuniuni a NATO desfășurate la Riga.

Antony Blinken: "Putin își construiește mijloacele de a declanșa rapid o invazie"

El a mai acuzat Moscova că masează "zeci de mii de soldați suplimentari" în apropiere de frontiera cu Ucraina.

"Nu știm dacă președintele Putin a luat o decizie privind invazia. Știm că își construiește capacitatea de a face rapid acest lucru (invazia, n.r.) în cazul în care ia decizia", a precizat  șeful diplomației americane.

"Am transmis cu claritate Kremlinului că vom riposta, în special printr-o serie de măsuri economice cu impact ridicat pe care ne-am reținut să le utilizăm în trecut", a adăugat Antony Blinken.

Înaltul diplomat american a subliniat, de asemenea, că aliații NATO "veghează ca Ucraina să aibă mijloace de a se apăra".

Rusia acuză Ucraina că își trimite armata în est, contra separatiștilor

Moscova, care a anexat Crimeea în 2014 şi este acuzată că-i susține pe separatiștii angrenați într-un conflict cu Kievul, a negat cu fermitate că pregătește un atac și a reproșat NATO că alimentează tensiunile.

Miercuri, Moscova a acuzat Ucraina că a trimis zeci de mii de militari în estul țării, în contextul temerilor privind o posibilă escaladare de conflictului.

Tot miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a pronunțat în favoarea unor negocieri directe cu Moscova.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina invazie Antony Blinken
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close