"Moscova tratează această informaţie cu o serioasă îngrijorare" a declarat recent Serghei Lavrov, ministrul de externe rus. Diplomatul a punctat că mişcarea Israelului în teritoriile ocupate ar afecta şansele unor noi discuţii din partea ambelor părţi.
La începutul acestei săptămâni, Uniunea Europeană s-a declarat fermă în privinţa acestei iniţiative şi a cerut guvernului de la Jerusalim să revină asupra acestei decizii. "Suntem extrem de îngrijoraţi în ceea ce priveşte decizia unilaterală a autorităţilor din Israel de a amplasa puncte militare permanente în Sansana, Rechelim şi Bruchin, din teritoriile palestiniene ocupate" a spus şeful de politică externă al UE, Catherine Ashton.
O comisie ministerială din Israel a decis să legalizeze statutul celor trei comunităţi, înfiinţate încă din 1990. Comisia şi-a propus să pună la punct 120 de puncte oficiale ale Israelului în West Bank, unde trăiesc peste 340 de mii de oameni, majoritatea palestinieni.
"Uniunea Europeană a cerut în repetate rânduri Israelului să oprească acest proces de amplasare a avanposturilor. Ele nu corespund legilor internaţionale şi sunt un obstacol imens în calea păcii dintre cele două state", a mai adăugat Ashton.
Administraţia de la Washington şi-a exprimat deasemenea îngrijorarea în privinţa acestei decizii. Oficialii americani au spus că demersul Israelului nu ajută eforturile de pace cu palestinienii şi au cerut clarificări din partea guvernului Netanyahu.