Din totalul livrărilor rusești de gaze - 230 de milioane de metri cubi, zilnic - o treime tranzitează conductele ucrainene în drumul spre celelalte țări de pe continent.
În ultimul an, exporturile de gaze rusești au fost cu un sfert mai reduse decât în mod normal.
Liderii europeni se tem că o invazie a Ucrainei ar putea duce la o catastrofă energetică, în situația în care livrările de gaze vor fi reduse și mai mult.
Oficialii Casei Albe au indicat, săptămâna aceasta, că administrația Biden se pregătește să finalizeze o înțelegere care ar urma să garanteze Europei că va supraviețui, energetic, următoarelor luni de iarnă și primăvară.
Este vorba despre planul ca mai multe țări producătoare să trimită gaze naturale lichefiate în Europa, pe apă.
Ce state s-ar alătura americanilor pentru a trimite gaz lichefiat în Europa
Americanii mizează, cel mai probabil, pe Qatar, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale și al doilea cel mai mare exportator de gaz lichefiat din lume, după Australia.
Qatarul este un aliat important al Occidentului în Orientul Mijlociu și a furnizat gaz lichefiat Marii Britanii și altor țări europene timp de mai mulți ani, cu ajutorul vaselor-cisternă răcite corespunzător.
Libia ar putea, de asemenea să ajute, având în vedere apropierea geografică de Europa.
SUA ar putea să joace un rol direct în suplimentarea rezervelor de gaze a Europei.
În ultima lună, o cantitate record de gaz lichefiat din Statele Unite a ajuns în porturile europene.
Americanii sunt foarte interesați să încurajeze Europa să renunțe la dependența de gazele rusești și la proiectul gazoductului Nord Stream 2, vizat de potențiale sancțiuni în cazul unei invazii rusești.