Electoratul american va alege 36 de senatori şi pe toţi cei 435 membri ai Camerei Reprezentanților (unde republicanii sunt majoritari), alături de 36 dintre cei 50 de guvernatori şi mii de reprezentanţi în administraţia locală.
Barack Obama, care mai are doi ani de mandat ca preşedinte al SUA, a declarat foarte clar că vede aceste alegeri ca pe un referendum cu privire la politicile promovate de administraţia sa.
Partidul Republican (centru-dreapta) speră că nemulţumirile faţă de unele măsuri adoptate de administraţia Obama vor face ca republicanii să obţină controlul asupra Senatului, în timp ce democraţii (centru-stânga) speră să îşi păstreze influenţa de până acum din această cameră legislativă.
Republicanii au nevoie de şase locuri pentru a prelua majoritatea în Senat (care are 100 de locuri), iar harta electorală îi favorizează, disputa electorală anunţându-se de interes special în state tradiţional conservatoare, precum Arkansas, Georgia şi Alaska. Un Senat cu o majoritate republicană ar face şi mai dificilă pentru Barack Obama continuarea reformelor economice şi sociale promulgate până acum.
Potrivit analiştilor, bătălia electorală va fi pe muchie de cuţit în cel puţin opt state: Alaska, Colorado, Georgia, Iowa, Kansas, Louisiana, New Hampshire şi Carolina de Nord. Şase dintre acestea sunt în prezent sub controlul parlamentarilor democraţi.
Alte trei state controlate de către democraţi, Dakota de Sud, Virginia de Vest şi Arkansas, ar urma să fie "preluate" de republicani.
Primele secţii de vot se vor deschide în nouă state de pe coasta de est la ora locală 06:00 (11:00 GMT), iar ultimele se vor închide în statele Alaska şi Hawaii la ora 05:00 GMT a zilei de miercuri. Primele exit-poll-uri pentru coasta de est sunt aşteptate marţi seară, la ora locală 19:00 (miercuri la 00:00 GMT)