?Se pare că o consolidare de acest tip nu corespunde prea mult cu realitatea din acel teritoriu?, a declarat subsecretarul american al Apărării pentru probleme legate de emisfera vestică, Stephen Johnson, într-o vizită făcută la Bogota. ?Efectul este a intimida statele învecinate, (...) iar democraţiile din regiune trebuie să fie capabile să reacţioneze la acest lucru în sensul reducerii unei astfel de ameninţări?, a explicat Johnson. El sugerează, de asemenea, că prima linie de apărare ar trebui să fie diplomaţia şi colaborarea cu Organizaţia Statelor Americane, de pildă.
Chavez susţine că a dispus instruirea forţelor armate pentru a contracara un posibil atac din partea SUA şi a precizat că armamentul a fost necesar pentru modernizarea forţelor armate venezuelene. El ar dori o alianţă regională care să contracareze politicile externe şi comerciale ale Statelor Unite. Oficialii americani şi criticii îl consideră însă un dictator care a subminat democraţia din Venezuela.
În acest timp, Columbia este cel mai puternic aliat al Washingtonului, într-o regiune în care liderii de stânga precum Chavez au câştigat teren. Preşedintele Alvaro Uribe a primit ajutoare de miliarde de dolari din partea SUA, pentru a lupta împotriva rebelilor de stânga şi traficului de droguri care alimentează războiul.
În foto: Alvaro Uribe şi Hugo Chavez
Antena3.ro