Accesul la tehnologie a fost cerut public de Marea Britanie, care a ameninţat că renunţă să cumpere 138 de aparate F-35 dacă nu poate să le întreţină şi îmbunătăţească fără implicare SUA.
Nici o altă ţară nu va primi codul sursă, cheia, la creierul electronic al avionului, arăta Jon Schreiber, care conduce programul de relaţii externe al Pentagonului.
"Aceasta implică pe toată lumea," sublinia acesta, recunoscând că măsura nu este foarte populară printre cele opt state care au participat la dezvoltarea şi cofinanţarea F35- Marea Britanie, Italia, Olanda, Turcia, Canada, Australia, Danemarca şi Norvegia.
F35 este în primele etape de producţie. Este menit să scape detecţiei radar şi să treacă rapid de la misiuni aer-sol la unele aer-aer, în zbor, caracteristici ce depind mult de codul de software de 8 milioane de linii.
Schreiber a declarat că SUA a răspuns cererilor partenerilor, oferind modalităţi de upgradare a F-35 fără cheile de software.
Marea Britanie a oferit 2 miliarde de dolari pentru dezvoltarea F-35.
Lockheed, furnizorul numărul unu pentru Pentagon, doreşte să vândă circa 4500 de aparate F-35 la nivel mondial. SUA va aloca 300 miliarde în următorii 25 de ani pentru un total de 2.443 de modele F-35, cea mai scumpă achiziţie.
Antena3.ro