Mesajul transmis de Vladimir Putin, conform căruia Rusia ar putea riposta cu bombe nucleare dacă este atacată cu arme convenționale, este "iresponsabil" și va fi receptat "foarte prost" în lume.
Reacția vine de la secretarul de stat american, Antony Blinken, transmite Agerpres, citând agențiile de presă internaționale.
Președintele rus a anunțat, săptămâna aceasta, că a propus schimbarea doctrinei nucleare a țării sale, astfel încât riposta nucleară să poată fi activată în cazul unui "atac aerian masiv" cu arme convenționale.
Într-un interviu acordat, joi, postului de televiziune american MSNBC, Blinken a estimat că Putin şi-a ales prost momentul pentru a transmite astfel de avertismente Occidentului, având în vedere că, în prezent, liderii lumii s-au reunit la New York pentru Adunarea Generală a ONU.
"Este total iresponsabil", a continuat Blinken.
"Cred că mulţi (actori) pe plan internațional, inclusiv China, s-au exprimat clar în trecut asupra acestei probleme, atunci când el (Putin) a agitat amenințarea nucleară. A face acest lucru acum, când liderii internaționali s-au reunit la New York pentru a vorbi inclusiv despre necesitatea unei mai mari dezarmări și neproliferări, va fi foarte prost perceput în întreaga lume", a conchis secretarul de stat al SUA.
Putin și-a lansat amenințarea cu ocazia vizitei lui Zelenski în SUA
Putin a avertizat, miercuri, Occidentul că Rusia ar putea folosi arma nucleară în cazul în care ar fi lovită cu rachete cu focoase convenționale.
Noua amenințare pare menită să pună presiune asupra SUA și Marii Britanii, presate, la rândul lor, de conducerea de la Kiev să acorde Ucrainei permisiunea de a lovi în profunzimea teritoriului rusesc cu rachete occidentale cu rază lungă.
De asemenea, avertismentul liderului de la Kremlin a precedat discuțiile dintre Joe Biden și omologul ucrainean Volodimir Zelenski, acesta din urmă aflându-se în SUA pentru a-și prezenta "planul de victorie" în războiul declanșat de invazia rusă din februarie 2022.
SUA au anunțat, miercuri, un nou pachet masiv de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproape 8 miliarde de dolari.
În februarie 2023, Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi suspendă participarea la acordul New Start privind dezarmarea nucleară. În plus, el a amenințat că Rusia va efectua noi teste nucleare dacă Statele Unite vor relua, primele, aceste demersuri.
Semnat în 2010, New Start era ultimul acord bilateral de acest gen între Washington și Moscova.
În afară de Rusia, SUA, Franța, Marea Britanie și China, mai dispun de arme nucleare Israel, India, Pakistan și Coreea de Nord, în timp ce Iranul este suspectat că face eforturi să se doteze cu arma atomică.