Planul prevede distrugerea unei părţi a arsenalului chimic sirian la bordul navei-cargo MV Cape Ray, în Marea Mediterană, perimetrul unde se va desfăşura operaţiunea urmând să fie securizat de nave militare americane.
Statele Unite au mai recurs la operaţiuni în apele internaţionale în alte probleme sensibile. Astfel, fostul lider Al-Qaida, Osama ben Laden, a fost înhumat în mare după eliminarea de către unităţi de comando americane în Pakistan.
Săptămâna trecută, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat că analizează posibilitatea distrugerii în mare a armamentului chimic sirian, în condiţiile în care niciun stat nu acceptă să găzduiască operaţiunea pe propriul teritoriu.
Potrivit unui purtător de cuvânt al OIAC, distrugerea arsenalului chimic sirian în mare este o alternativă posibilă la neutralizarea armamentului pe teritoriul unui stat.
O misiune comună a OIAC şi a ONU are sarcina de a neutraliza armamentul chimic sirian până la jumătatea anului 2014. Albania, Belgia şi Norvegia au respins solicitările privind distrugerea armamentului chimic sirian pe propriile teritorii, considerând că operaţiunea ar fi riscantă.