Statele Unite sunt pe cale să îşi reformeze total sistemul de sănătate. Proiectul de lege se îndreaptă rapid spre adoptarea de către Senat. Planul preşedintelui Obama va costa 900 de miliarde de dolari în zece ani dar le va permite tuturor americanilor să beneficieze de asigurare de sănătate.
Democraţii din Senatul american au reuşit să pună capăt tergiversărilor colegilor republicani cu privire la proiectul de reformă din sănătate. Congresmenii au votat pentru trimiterea documentul în plen iar, astfel, planul asumat de preşedintele american Barack Obama intră în linie dreaptă spre adoptare.
"Cei care spun că sunt îngrijoraţi de deficit, de împrumuturi, de îndatorarea generaţiilor viitoare, trebuie să susţină această lege pentru că dacă nu facem cu toţi acest lucru, toţi sunt de acord că cheltuielile cu sistemul de acum vor ajunge cât întregul buget federal", este de părere Obama.
Proiectul de lege le va permite celor 36 de milioane de americani neasiguraţi să obţină o asigurare medicală. Statele Unite sunt, în acest moment, singura ţară industrializată democratică fără un astfel de sistem. În total, 96% dintre americani ar fi vizaţi în cadrul planului democrat, care încearcă să obţină o scădere a costurilor pentru sănătate.
În plus, planul prevede crearea unui sistem de asigurări administrat de Guvern, care urmează să se afle în concurenţă cu companiile private. Cu toate acestea, criticii spun că preţul plătit, de 900 de miliarde de dolari în 10 ani, este mult prea mare.
Antena 3