Antena 3 CNN Externe SUA pregăteşte calendarul de retragere din Irak

SUA pregăteşte calendarul de retragere din Irak

SUA pregăteşte calendarul de retragere din Irak
24 Mar 2007   •   15:38

Camera Reprezentanţilor a adoptat un calendar al retragerii trupelor până la 31 august 2008. Însă opoziţia democrată din Statele Unite nu renunţă la ideea retragerii din Irak Preşedintele, George Bush, a anunţat deja că îşi va folosi dreptul de veto împotriva legii. În acest timp, în Irak, violenţa continuă. Unul din cei doi vicepremieri de la Bagdad a fost grav rănit într-un atentat. Legea adoptată ieri este menită să-l pună pe preşedintele Bush în faţa unei dileme. Documentul aprobă finanţarea operaţiunilor militare din Irak şi Afganistan cu 124 miliarde de dolari, dar impune şi retragerea majorităţii trupelor din Irak, până în august anul viitor.

Dacă preşedintele respinge legea, anulează şi fondurile pentru militari. Bush a rezolvat dilema fără ezitare: dacă legea va trece şi în Senat, îşi va folosi dreptul de veto împotriva ei. Democraţii din Cameră, într-un act de teatru politic, au ales să-şi impună propria gândire în locul comandanţilor militari de pe teren, din Irak. Au instituit restricţii rigide pentru care trebuie o armată de avocaţi ca să le interpreteze. Au impus o dată arbitrară de retragere, fără nici o consideraţie pentru situaţia de pe teren. În replică, democraţii au acuzat Administraţia că, după ce a condus prost războiul timp de patru ani, doreşte să-l continue pe termen nedefinit. 14 deputaţi democraţi de stânga au votat împotriva legii, deoarece doresc retragerea chiar din acest an.

Între timp, în Irak continuă atacurile teroriste şi execuţiile sumare. Vicepremierul sunnit din guvernul de la Bagdad, Salam al-Zobaie, a fost grav rănit într-un dublu atentat, în apropierea casei sale, vecine cu ?Zona Verde?. Fratele şi un consilier al lui Zobaie şi-au pierdut viaţa. Vicepremierul a fost operat într-un spital militar american iar starea sa este ?staţionară?. În total, la Bagdad au fost ucise ieri 14 persoane şi au fost descoperite alte 26 de corpuri neînsufleţite.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close