Unul dintre cele mai celebre poduri din lume, vizitat anual de circa 10 milioane de oameni, Golden Gate a fost inaugurat pe 27 mai 1937, fiind construit în numai patru ani şi jumătate, chiar în perioada de vârf a Marii crize economice.
Evenimentele festive din acest weekend, incluzând şi un foc de artificii programat duminică, au început de vineri, cu inaugurarea unui centru de informaţii. Cei prezenţi purtau pălării, eşarfe sau haine portocalii, ca un omagiu pentru culoarea podului, cunoscută drept "international orange".
Pentru că la cea de-a 50-a aniversare a Golden Gate, au venit 300.000 de oameni cărora li s-a permis accesul pe pod în locul maşinilor, constatându-se un început de aplatizare a punţii în formă de arc, anul acesta majoritatea activităţilor au fost organizate pe mal, o mare porţiune a plajei din sud fiind alocată Festivalului Golden Gate de duminică. Pe lângă muzică şi parade de automobile vintage şi de bărci, nu au fost omise manifestări dedicate istoriei impresionantei construcţii.
Una dintre cele mai admirate minuni ale lumii create de om, Golden Gate Bridge, ilustrat în vederi, prezent în numeroase filme şi în muzică, a fost construit în ciuda unor proteste vehemente şi cu costul a 11 vieţi omeneşti.
Operatorii de feriboturi şi activiştii pentru protecţia mediului s-au opus proiectului, în timp ce
mulţi ingineri au fost neîncrezători că ar putea fi construită o punte de asemenea dimensiuni peste canalul navigabil dintre San Francisco Bay şi Oceanul Pacific. Şi armata a fost îngrijorată că, în cazul prăbuşirii podului, accesul în golf ar fi blocat pe timp de război.
Unii locuitori ai oraşului San Franciscan au protestat chiar pe motiv că podul ar strica peisajul, potrivit istoricilor.