Antena 3 CNN Externe SUA oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii despre un blog rus

SUA oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii despre un blog rus

teancuri de bancnote dolari americani
Peste 1,3 milioane de abonați urmăresc informaţiile postate pe blog, care potrivit SUA, ar promova interesele politice ale guvernului rus. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    19 Oct 2024   •   23:19

Autorităţile americane au anunţat că oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informaţii privind blogul rus Rîbar care, potrivit Washingtonului, încearcă să destabilizeze SUA în contextul electoral actual, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Nouă persoane sunt identificate într-un comunicat al Rewards for Justice, un program antiterorist de adunare de informaţii care ţine de Departamentul de Stat.

Printre cei acuzaţi că au lucrat în „operaţiunile de influenţă nefastă ale Rîbar" se află Mihail Zvinciuk, fondatorul Rîbar, care este un canal de Telegram apropiat de armata rusă.

Peste 1,3 milioane de abonaţi urmăresc informaţiile Rîbar privind conflictul din Ucraina. Însă, potrivit autorităţilor americane, blogul nu se limitează la acest lucru.

„Rîbar gestionează reţelele sociale ale canalelor de propagandă #HOLDTHELINE şi #STANDWTHTEXAS, care promovează interesele politice ale guvernului rus în SUA", susţine Rewards for Justice într-un comunicat.

Acelaşi text vorbeşte despre tentative ale Rîbar de a „semăna discordie, de a provoca diviziuni sociale, de a alimenta disensiunile partizane şi rasiale şi de a încuraja ura şi violenţele în SUA".

În septembrie 2024, SUA a anunţat o altă recompensă pentru informații care conduc la arestarea unui iranian acuzat că a plănuit asasinarea fostului consilier pentru securitate națională al lui Donald

Este a doua recompensă oferită de SUA după cea de 25 de milioane de dolari pentru informaţii despre liderul Al-Quaeda, Ayman al-Zawahiri.

Shahram Poursafi, membru al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran, este acuzat că a încercat să angajeze infractori din SUA pentru a-l ucide pe John Bolton, un critic vocal al Iranului, în schimbul sumei de 300.000 de dolari.

Anunțul privind recompensa vine în aceeași săptămână în care Trump a declarat că a fost informat de serviciile secrete americane cu privire la un presupus complot iranian de asasinare împotriva sa.

Iranul a negat anterior orchestrarea unor comploturi de asasinare a unor oficiali ai lui Trump sau de interferență în afacerile SUA.

×
Parteneri
x close