„Nu vedem nicio rezolvare posibilă pentru acest vot, dată fiind opoziţia continuă a ruşilor", a declarat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
„Nu avem niciun motiv să credem că eforturile Consiliului de Securitate ar conduce la un rezultat diferit de eforturile precedente, care au eşuat toate", a adăugat ea.
„Statele Unite vor continua consultările şi vor lua măsuri corespunzătoare pentru a răspunde în zilele următoare", a mai spus Harf.
„Răspunsul nostru nu poate să întârzie din cauza intransigenţei continue a Rusiei la Naţiunile Unite şi, franc, situaţia este atât de gravă, încât necesită un răspuns", a încheiat purtătoarea de cuvânt.
Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit miercuri la New York pentru a discuta rezoluţia britanică ce justifică un eventual atac în Siria, dar s-au despărţit fără a ajunge la o concluzie, Moscova şi Beijingul continuând să respingă o opţiune militară.
De altfel, chiar înaintea reuniunii, Rusia a apreciat drept „inoportună" orice discuţie privind o acţiune a Consiliului de Securitate, atât timp cât inspectorii aflaţi în Siria încă nu şi-au prezentat raportul referitor la folosirea armelor chimice.
„Discutarea unei reacţii din partea Consiliului de Securitate, înainte ca inspectorii ONU din Siria să-şi prezinte raportul, este cel puţin inoportună", a afirmat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Vladimir Titov.
Rusia consideră că rebelii sunt cei care au folosit arme chimice în Siria, cu scopul de a discredita Guvernul de la Damasc.