Pe de altă parte, Coreea de Sud, Japonia şi SUA susţin că lansarea este o acoperire pentru testarea rachetei balisitice Taepodong-2. De altfel, Japonia a avertizat că va desfăşura rachete interceptoare pentru a distruge orice parte a rachetei coreene ce ar putea cădea pe teritoriul său, în timp ce Coreea de Nord arăta că orice interceptare a rachetei va fi privită ca act de război.
Între timp, Gates a declarat că SUA nu va încerca să doboare racheta. ?Nu suntem pregătiţi să facem ceva în privinţa asta. Dacă am avea o rachetă cu un curs aberant, care ar părea că s-ar îndrepta spre Hawaii, am putea lua în considerare acest lucru, dar nu cred că avem planuri pentru a face ceva, în acest punct?, a precizat Gates pentru Fox News.
Declaraţia sa pare să o contrazică pe cea a amiralului Timothy Keating, comandantul forţelor din zona Pacificului, care declarase că armata americană este pregătită să doboare o rachetă nord-coreeană dacă va primi un ordin în acest sens.
Ţările occidentale au repetat de nenumărate ori că orice lansare ar încălca rezoluţiile ONU, în vreme ce Rusia a declarat că Phenianul ar trebui ?să se abţină? de la a lansa racheta, eveniment programat pe 4-8 aprilie.
Între timp, experţi din Iran s-au deplasat la Phenian pentru a ajuta la pregătirea lansării rachetei. Publicaţia japoneză Sankei Shimbun scrie că un grup de 15 persoane de la Teheran se află de la începtutul lunii acolo pentru a-i sfătui pe nord-coreeni. Printre experţi se numără şi specialişti de la producătorul iranian de sateliţi şi rachete Shahid Hemmat .
În plus, delegaţii au adus o scrisoare de la preşedintele Ahmadinejad pentru liderul Kim Jong-Il în care se subliniază importanţa cooperării în tehnologia spaţială.
Antena3.ro