Antena 3 CNN Externe SUA iau în calcul să trimită nave de război în Marea Neagră pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Ucraina

SUA iau în calcul să trimită nave de război în Marea Neagră pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Ucraina

SUA ia în calcul să trimită în următoarele săptămâni nave de război în Marea Neagră pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Ucraina în urma mişcărilor de trupe ruseşti din apropierea graniţei acesteia, a declarat un oficial din Ministerul Apărării pentru CNN.

o_1f2qo434lbun1kei15ag790bp5b.jpg
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    09 Apr 2021   •   10:44

Marina militară americană operează în mod obişnuit în Mare Neagră, dar în cazul acesta, prezenţa navelor de război va trimite un mesaj clar Moscovei, cum că Statele Unite urmăresc îndeaproape acest conflict.

SUA trebuie să-şi anunţe intenţia de a intra în Marea Neagră, cu 14 zile înainte, conform tratatului din 1936. Este incert momentan dacă acest anunţ a fost făcut sau nu.

Oficialii din Ministerul Apărării spun că marina continuă zborurile de recunoaştere, survolând Marea Neagră prin spaţiul internaţional, pentru a monitoriza activitatea navală a Rusiei şi mişcările de trupe din Crimeea.

Miercuri, două bombardiere B-1 au înteprins misiuni deasupa Mării Egee.

Cu toate că Statele Unite nu văd mişcările de forţă ale Rusiei ca pe o ofensivă, oficialii au declarat pentru CNN că "dacă acest lucru se va schimba, ei sunt gata să răspundă". Poziţia lor curentă este că Rusia face exerciţii, şi că nu există date care să indice o ofensivă militară, dar au precizat de asemenea, că asta se poate schimba oricând.

Administraţia Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat îngrijorarea despre tensiunile crescânde dintre Ucraina şi Rusia. În ultimele săptămâni, Preşedintele Joe Biden, Secretarul de stat, Tony Blinken, Secretarul apărării, Llyod Austin şi Consilierul pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, au vorbit cu omologii lor ucrainieni. 

Joi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus că acţiunile Rusiei sunt "foarte îngrijorătoare".

Tot joi, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel i-a cerut Preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să-şi retragă trupele pentru a detensiona conflictul.

Între timp, Putin acuză Kievul de "acţiuni provocatoare".

×
Subiecte în articol: SUA Marea Neagrã
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close