La Națiunile Unite, președinții american, Barack Obama, și rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit luni seară și au afișat profundul dezacord în ce privește viitorul lui Al-Assad, chiar dacă Washingtonul și Moscova au acceptat ideea unei cooperări pentru a învinge gruparea Statul Islamic (SI) și a căuta o cale de ieșire diplomatică din războiul civil.
Într-un interviu acordat postului de televiziune MSNBC, John Kerry a lăsat să se înțeleagă că această colaborare ar putea merge mai departe, mai ales pentru ca Moscova și Teheranul să îl poată convinge pe aliatul lor de la Damasc să pună capăt bombardamentelor îngrozitoare asupra populației civile.
Referitor la bombardamentele aeriene, șeful diplomației americane a explicat că "a vorbit despre acestea cu (ministrul rus de externe Serghei) Lavrov și cu iranienii", în cursul întrevederilor sale de duminică și luni de la ONU.
"Amândoi sunt în poziția de a putea hotărî să îl împiedice pe Al-Assad să arunce butoaie cu bombe, poate la schimb cu ceva ce putem face noi", a continuat John Kerry, fără să intre în amănunte.
Marți, la Națiunile Unite, în fața membrilor coaliției sale antiteroriste, președintele Barack Obama a cerut din nou ca omologul său sirian să abandoneze puterea pentru a-i învinge pe jihadiștii din SI, afirmând că, în cele din urmă, aceștia vor fi înfrânți.
Rusia însă, care insistă pentru menținerea la putere a lui Bashar Al-Assad pentru a lupta împotriva SI, a ignorat acest summit antiterorist și nu a trimis niciun diplomat.
Barack Obama a convocat această reuniune, în marja Adunării Generale a ONU, pentru a îi mobiliza din nou pe aliații săi, la un an de la lansarea coaliției militare contra jihadiștilor, la care participă peste 60 de state.