Statele Unite nu au în vedere să anunțe, vineri, o nouă politică legată de Ucraina şi de folosirea, de către aceasta, a rachetelor occidentale în atacuri asupra unor ținte în Rusia.
Precizarea vine de la purtătorul de cuvânt pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, citat de Agerpres.
"Nu există nicio schimbare în poziția noastră asupra furnizării către Ucraina a unor capabilități de lovire cu rază lungă de acțiune pentru a le utiliza în interiorul Rusiei", a afirmat Kirby.
Oficialul a comunicat poziția SUA înaintea întâlnirii pe care o au, vineri, la Casa Albă, președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer.
Surse politice, citate în presa internațională, au spus că la finalul întâlnirii este așteptată o decizie menită să răspundă solicitărilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Acesta cere insistent și vocal ridicarea restricțiilor asupra folosirii, de către Ucraina, a rachetelor occidentale cu rază lungă în lovituri asupra unor ținte în interiorul Rusiei. Zelenski susține că această soluție tactică ar avea rolul de a opri înaintarea armatei ruse pe frontul din estul Ucrainei.
"Nu mă aștept la niciun anunț major în această chestiune (după întrevederea Biden-Starmer)", a subliniat John Kirby.
Ambasadorul rus la ONU avertizează NATO să nu se implice în ostilități împotriva unei puteri nucleare
Mai devreme în cursul zilei de vineri, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a avertizat țările occidentale să nu autorizeze astfel de acțiuni, despre care a spus că ar angaja NATO într-un război direct contra unei puteri nucleare.
"Această evoluție potențială schimbă fundamental relațiile noastre cu Occidentul. Dacă decizia de a ridica restricțiile este, într-adevăr, luată, aceasta va însemna că din acel moment statele NATO vor desfășura un război direct împotriva Rusiei.
În acest caz noi vom trebui, cum bine înțelegeți, să luăm deciziile adecvate, cu toate consecințele pe care agresorii occidentali vor trebui să le suporte. Nu uitați faptul că NATO va fi parte directă în ostilități împotriva unei puteri nucleare și cred că trebuie să vă gândiți la consecințe", a spus Vasili Nebenzia.
La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a atenționat, joi seară, că o decizie favorabilă solicitării Kievului, de a permite lovirea teritoriului rus cu rachete occidentale, ar însemna implicarea directă a țărilor NATO în conflictul din Ucraina.
Putin spune că ucrainenii au nevoie de militari occidentali pentru a programa rachetele către ținte din Rusia
Putin a mai susținut că că armata ucraineană nu are capacitatea tehnică de a folosi, singură, aceste rachete, care pot fi lansate asupra teritoriului rus numai pe baza datelor transmise de sateliții americani sau europeni. Potrivit președintelui rus, rachetele occidentale pot fi programate către țintă numai cu ajutorul militarilor din țările care furnizează aceste sisteme.
"Nu este vorba despre a permite sau nu regimului ucrainean să lovească Rusia cu aceste arme, ci despre a decide dacă statele NATO sunt sau nu direct implicate în conflictul militar. O asemenea decizie de implicare ar schimba însăși natura conflictului, caz în care vom lua deciziile corespunzătoare, plecând de la amenințările pe care ni le creează", a spus liderul de la Kremlin.
Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu lansare terestră, a căror rază de acțiune este de 300 de km.
La rândul său, Marea Britanie a livrat Kievului rachete Storm Shadow cu lansare aeriană și o rază de acțiune de 550 de kilometri.
Londra a autorizat Kievul să utilizeze aceste rachete doar pentru a lovi armata rusă în teritoriile ocupate din interiorul granițelor ucrainene recunoscute internațional.