Propunerea a venit iniţial din partea Asociaţiei Americane pentru Dermatologie, în urma studiului publicat în luna iulie de Centrul Internaţional de Cercetare asupra Cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Datele prezentate atunci au arătat, fără urmă de îndolială, că bronzatul la solar duce la apariţia cancerului la piele. Asta pentru că, potrivit studiului, bronzatul la solar timp de 20 de minute este echivalent cu o zi întreagă de plajă.
Cercetările au dezvăluit şi că şedinţele de ultraviolete cresc riscul de cancer cu 75%, mai ales în cazul copiiilor şi al tinerilor.
În lumina acestor informaţii autorităţile din mai multe ţări au hotărât să acţioneze. Decizia autorităţilor americane, de a percepe o taxă suplimentară de 10 procente pentru centrele care oferă astfel de servicii, a stârnit controverse în SUA. Unii sunt de părere că nu este treaba autorităţilor să impună taxe pe produsele care dăunează sănătăţii, fie că este vorba despre ţigări, băuturi carbogazoase sau bronzul obţinut la solar. Alţii spun că taxa nu va face decât să afecteze bugetele tinerelor, cele mai fidele cliente ale solarelor şi va contribui la închiderea micilor saloane de profil.
Cert este că, în prezent, minorii din peste 30 de state americane nu au voie să se bronzeze la solar fără acordul medicului de familie. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Marea Britanie, unde subiectul a fost amplu comentat. Presa britanică a publicat de-a lungul anului trecut poveştilor mai multor tinere, dintre care unele au ajuns la chimioterapie, din cauza bronzatului la solar.
Mai mult, luna trecută, un consiliu local din statul Maryland a interzis categoric tinerilor sub 18 ani să meargă la solar.
Antena3