Antena 3 CNN Externe SUA marchează 5 ani de la începerea războiului din Irak

SUA marchează 5 ani de la începerea războiului din Irak

SUA marchează 5 ani de la începerea războiului din Irak
19 Mar 2008   •   08:45

Statele Unite marchează astăzi, cu o zi mai devreme, cinci ani de la declanşarea intervenţiei militare în Irak. Într-un discurs la Pentagon, preşedintele George W. Bush este aşteptat să-şi reafirme hotărârea de a nu se retrage din Irak. În acest timp, militanţii pacifişti pun la cale sute de demonstraţii împotriva războiului. Politicienii, analiştii dar şi oamenii de rând se întreabă care va fi costul economic şi mai ales uman al acestui război care pare fără sfârşit.

Războiul din Irak a început pe 20 martie 2003, cu primele bombardamente aeriene asupra Bagdadului. Regimul lui Saddam Hussein s-a prăbuşit în mai puţin de o lună iar pe 1 mai, preşedintele George W. Bush anunţa, cu mândrie, încheierea "operaţiunilor majore de luptă". Şi totuşi, războiul continuă şi astăzi. Aproape 4000 de militari americani au fost ucişi şi peste 50.000 - răniţi. Şi militarii care se întorc nevătămaţi din teatrele de operaţiuni au de suferit. Tulburările mintale, divorţurile sau chiar sinuciderile şi dezertările sunt în creştere mai ales printre cei care au efectuat două-trei misiuni.

După unele estimări, războiul din Irak a costat până acum 500 de miliarde de dolari la care se adaugă alte 12 miliarde în fiecare lună. Clasa politică rămâne divizată asupra modalităţilor de a pune capăt războiului şi de a-i retrage pe cei peste 150.000 de soldaţi aflaţi în prezent în Irak.

În acest timp, războiul a încetat să mai fie principala sursă de îngrijorare a opiniei publice americane, aşa cum era în anii trecuţi. Potrivit sondajelor, în alegerile din noiembrie va conta cel mai mult economia ameninţată de recesiune, şi nu Irakul. Viitorul preşedinte şi viitorul Congres nu vor putea, însă, evita deciziile dificile care să încheie acest capitol al istoriei.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close