Antena 3 CNN Externe SUA suspendă livrările de sisteme Patriot către România și alte state. Ucraina are prioritate

SUA suspendă livrările de sisteme Patriot către România și alte state. Ucraina are prioritate

SUA suspendă livrările de sisteme Patriot către România și alte state. Ucraina are prioritate
Ucraina va avea de acum înainte prioritate în furnizarea de sisteme antiaeriene Patriot. Sursa foto: Jens Büttner - Pool/Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2024   •   20:54

Statele Unite au anunţat joi că Ucraina va avea de acum înainte prioritate în furnizarea de sisteme antiaeriene Patriot, iar livrările acestora către alte ţări vor fi suspendate, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Administraţia americană „a luat decizia dificilă, dar necesară, de a schimba priorităţile planului pe termen scurt pentru livrările către alte ţări, astfel încât acestea să se îndrepte către Ucraina”, a declarat presei purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

Livrările de rachete Patriot şi NASAMS către alte ţări în afară de Ucraina vor fi „întârziate”, iar Ucraina va primi „în săptămânile următoare, cu siguranţă înainte de sfârşitul verii”, aceste sisteme care ar fi trebuit să fie destinate altor ţări, a precizat oficialul american.

Obiectivul este de a reconstitui stocurile de rachete antiaeriene ale armatei ucrainene, iar măsura de redirecţionare a livrărilor cu prioritate către Ucraina va fi în vigoare 16 luni, adăugat John Kirby.

„În ultimele luni, Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete împotriva oraşelor şi infrastructurii civile. Încearcă să distrugă sistemul energetic al Ucrainei.

Aceasta nu este o tactică nouă pentru ei, dar cu siguranţă o aplică cu mult mai multă forţă”, prin urmare Ucraina „are nevoie disperată de capacităţi suplimentare de apărare aeriană", a argumentat oficialul Casei Albe.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă cel puţin şapte noi baterii Patriot.

România a anunţat joi că va dona Ucrainei un sistem Patriot

„Sunt recunoscător României și președintelui Klaus Iohannis pentru decizia de a oferi Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot”, a transmis președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Această contribuție crucială va consolida scutul nostru aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine populația și infrastructura critică împotriva terorii aeriene rusești.

Apreciez conducerea puternică a României și sprijinul de principiu pentru Ucraina. Este important faptul că acest pas consolidează securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa”, a postat Volodimir Zelenski pe X.

×
Subiecte în articol: SUA sisteme Patriot Patriot România Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Congresul USR decide cum se împarte puterea sub șefia Elenei Lasconi
x close