Antena 3 CNN Externe SUA dau liber Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi "orice forțe cu care Rusia atacă peste graniță"

SUA dau liber Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi "orice forțe cu care Rusia atacă peste graniță"

SUA dau liber Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi "orice forțe cu care Rusia atacă peste graniță"
Sistem defensiv american Patriot. Sursă foto: hepta / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iun 2024   •   09:49

Statele Unite au confirmat că au permis Ucrainei să utilizeze armele furnizate de americani pentru a lovi orice forțe rusești care atacă de peste graniță, indiferent de poziția lor, scrie Politico.

Inițial, SUA au limitat această permisiune doar la frontul nou deschis de Rusia în regiunea Harkov.

De atunci, forțele ucrainene lovit cu arme din SUA în interiorul Rusiei cel puțin o dată, distrugând obiective din orașul Belgorod, și au reușit să oprească asaltul trupelor Moscovei.

Însă oficialii ucraineni și unii lideri europeni au făcut presiuni pentru ca forțele Kievului să poată lovi oriunde în interiorul Rusiei cu armamentul primit de la cel mai mare susținător militar al Kievului.

Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că acordul cu Ucraina cu privire utilizarea de arme americane în Rusia se extinde la "orice loc în care forțele rusești trec granița de pe partea rusă în partea ucraineană, pentru a încerca să cucerească teritoriu suplimentar".

SUA sistează livrarea de sisteme Patriot către aliați și anunță că Ucraina are prioritate

În ultimele zile, Rusia a semnalat că ar putea viza în curând orașul Sumî din nord-estul țării, situat, de asemenea, în apropiere de granița rusă.

Dacă rușii vor ataca la Sumî, ucrainenii vor putea folosi armament american pentru a respinge asaltul, a arătat Jake Sullivan.

"Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bunul simț. Dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, este logic să permitem Ucrainei să riposteze împotriva forțelor care o atacă de peste graniță", a explicat acest oficial.

În paralel, SUA au comunicat, ieri, că Ucraina va avea de acum înainte prioritate în furnizarea de sisteme antiaeriene Patriot, iar livrările acestor sisteme către alte ţări vor fi suspendate.

Tot joi, România a comunicat că a decis să cedeze Ucrainei un sistem defensiv antiaerian Patriot.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Virus periculos într-o localitate din Italia. Peste 300 de oameni au ajuns la spital
x close