Senatul a adoptat cu 92 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere legea care reformează prerogativele Agenţiei Naţionale de Integritate, generând nemulţumirea organizaţiilor neguvernamentale, care apreciază că ANI, creată la recomandarea Bruxelles-ului, a fost "golită de substanţă".
ANI a fost creată în 2007 pentru a controla eventuale conflicte de interese sau îmbogăţirea ilicită a aleşilor şi înalţilor funcţionari. Declaraţiile de avere erau făcute publice, iar bunurile ilegale puteau fi confiscate, notează AFP.
La 16 aprilie, însă, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale majoritatea prerogativelor ANI. Guvernul a prezentat atunci un proiect de lege menit să o aducă agenţia în conformitate cu Constituţia. Acest proiect, amendat de senatori, este cel care a fost adoptat. El prevede clauze de confidenţialitate pentru declaraţiile de avere.
Senatorii au introdus de asemenea un amendament foarte contestat care suprimă obligaţia pentru candidaţii la un mandat parlamentar sau executiv de a-şi declara bunurile. De asemenea, declaraţiile false nu mai sunt în mod sistematic pasibile de cercetări penale, precizează AFP.
În opinia ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, "se pare că Senatul a operat schimbări care nu erau cerute de Curtea Constituţională şi că aceste schimbări vor slăbi inutil ANI, în mod substanţial".
"Este o mare decepţie", a declarat Mark Gitenstein pentru AFP.
Antena3.ro