Presupusa iniţiativă a Iranului a obţine arma nuclear pare să fi făcut uşoare regrese, iar Teheran este puţin probabil să aibă o bombă în acest an, arăta comandantul militar american pentru această regiune în cadrul unor audieri în Congres.
Afirmaţiile generalului David Petraeus, şeful Comandamentului Central, par menite a susţine actuala poziţie a administraţiei că - în pofida anxietăţii Israelului şi a statelor din Golf moderate- încă este loc pentru sancţiuni economice şi diplomatice pentru a convinge Iranul să oprească programul de îmbogăţire a uraniului.
"Din fericire, a alunecat puţin şi nu se va produce în acest an calendaristic," afirma Petraeus în faţa comisiei senatoriale, când a fost întrebat dacă crede că Iran va avea o armă nucleară.
Între timp, Iran este în mijlocul unor noi tensiuni politice, înainte de un festival tradiţional anual care are origini păgâne preislamice şi pe care opoziţia vrea să îl transforme în protest contra regimului cleric.
Drept răspuns, autorităţile au anunţat că şase persoane condamnate pentru "declanşarea unui război contra lui Allah" în timpul ultimelor confruntări d in decembrie vor fi executate şi au avertizat populaţia să nu ia parte la aşa numita sărbătoare a focului.
Pe de altă parte,Petraeus a repetat că preşedintele Obama afirmase că nu se va permite Iranului să obţină arme nucleare, iar politica americană este "foarte clară."
Totuşi, unii analişti cred că Washington s-ar putea uşor deplasa spre o strategie de izolare, apreciind că, mai devreme sau mai târziu, indiferent de ce se face, Iran va avea arme nucleare. Aceasta a fost amplificată de declaraţiile recente ale lui Robert Gates, secretarul apărării, amiralul Mike Mullen, şeful Statelor Majore Reunite, care au minimalizat eficienţa unei acţiuni militare.
Referindu-se la Irak, generalul american a arătat că SUA ar putea să reducă temporar viteza cu care retrage trupele de pe acest front. El sublinia că situaţia rămâne fragilă, în pofida reducerii violenţelor şi prezenţei masive la vot.
Conform actualului calendar, SUA ar trebui să se retragă total din Irak până la finele anului 2011.
Antena3.ro