Parlamentul de la Helsinki a adoptat luni un acord de apărare cu Statele Unite care va permite sporirea prezenţei militare şi depozitarea de echipamente militare americane pe teritoriul Finlandei. SUA au acorduri similare cu alte 11 ţări membre NATO, printre care Norvegia şi Danemarca, transmite AFP, citat de Agerpres.
După semnarea sa de către guvernul finlandez la Washington în decembrie anul trecut, Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA) a fost aprobat în unanimitate de Parlamentul finlandez.
Acordul permite SUA accesul la 15 baze militare finlandeze şi autorizează prezenţa şi pregătirea soldaţilor americani, precum şi depozitarea echipamentului său militar pe teritoriul acestei ţări.
Votul asupra acestui acord a avut loc după intrarea Finlandei în NATO, în aprilie 2023, şi după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.
Relaţiile dintre Finlanda şi Rusia, ţări care împart o graniţă de 1.340 de kilometri, s-au tensionat în mod semnificativ după intrarea Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică. Acordul de apărare contribuie la consolidarea cooperării între cele două ţări în cazul unor situaţii de criză. Acest acord este încadrat de obligaţia a respecta suveranitatea Finlandei, legile sale naţionale, precum şi dreptul internaţional, au subliniat guvernul finlandez şi Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului.
Adoptarea acordului survine după ce Suedia a dat undă verde unui acord similar cu SUA în urma unei dezbateri mult mai animate, în care vocile critice au acuzat că acesta deschide calea pentru desfăşurarea de arme nucleare pe teritoriul Suediei. Deşi subiectul a făcut obiectul dezbaterilor şi în Finlanda, legiuitorii s-au asigurat că obligaţia de a respecta legile naţionale se aplică armelor nucleare, al căror import şi tranzit sunt interzise pe teritoriul finlandez.
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, deputatul Kimmo Kiljunen (Partidul Social-Democrat), care a jucat un rol central în examinarea acordului, a calificat adoptarea acestuia drept un "moment istoric" în timpul sesiunii plenare desfăşurate luni.
SUA au acorduri similare cu alte 11 ţări membre NATO, printre care Norvegia şi Danemarca.