Antena 3 CNN Externe SUA demontează definitiv pontonul plutitor din Gaza. A putut fi folosit doar 25 de zile

SUA demontează definitiv pontonul plutitor din Gaza. A putut fi folosit doar 25 de zile

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:25 18 Iul 2024 Modificat la 12:32 18 Iul 2024
debarcaderul plutitor construit de sua in gaza
Debarcaderul construit de armata SUA pentru transportul ajutorului umanitar în Gaza va fi demontat. FOTO: Hepta

Pontonul plutitor construit de armata SUA pentru transportul ajutorului umanitar în Gaza va fi demontat, ceea ce înseamnă punct final al unei misiuni care a fost plină de probleme cauzate de condițiile meteo și de securitate care au limitat cantitatea de alimente și alte provizii pentru palestinienii rămași fără alimente, scrie The Guardian.

Viceamiralul Brad Cooper, adjunct al comandantului la Comandamentul Central al SUA, a declarat miercuri că misiunea și-a atins scopul și a numit operațiunea ca fiind „fără precedent”.

Între timp, sunt semne de întrebare cu privire la noul plan al Israelului de a folosi portul de la Ashdod, deoarece sunt puține detalii despre modul în care va funcționa. De asemenea, sunt preocupări dacă grupurile umanitare vor avea suficiente puncte de trecere terestre viabile pentru a asistență în teritoriul asediat de războiul dintre Israel și Hamas.

Cooper a spus că trecerea Ashdod va fi mai durabilă și a fost deja folosită pentru livrarea de ajutor în valoare de peste un milion de lire sterline pentru locuitorii din Gaza. „După ce am livrat acum cel mai mare volum de asistență umanitară înregistrat vreodată în Orientul Mijlociu, ne-am încheiat misiunea și trecem la o nouă fază”, a spus Cooper. „În următoarele săptămâni, ne așteptăm ca ajutare în valoare de milioane de lire sterline să intre în Gaza prin această nouă cale.”

Sonali Korde, asistentul administratorului Biroului de Asistență Umanitară al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, a declarat reporterilor că grupurile de ajutor au încredere că „Ashdod va fi o rută foarte viabilă și importantă către Gaza”.

Dar, a spus ea, „provocarea cheie pe care o avem acum în Gaza este legată de nesiguranța și ilegalitatea care împiedică distribuirea ajutoarelor odată ce ajung  în Gaza și în punctele de trecere”.

Israelul controlează toate punctele de trecere a frontierei din Gaza și majoritatea sunt deschise, deși Israelul a fost criticat de organizațiile umanitare din cauza limitării cantității și tipului de ajutor permis și a fost acuzat că folosește foametea ca armă de război.

Criticii au susținut că debarcaderul de 230 de milioane de dolari nu a reușit să aducă nivelul de ajutor necesar pentru a opri foametea. Însă, armata americană a susținut că ajutorul a venit într-o perioadă critică și că au fost livrate nouă milioane de kilograme de provizii pentru palestinieni.

Grupurile umanitare au criticat debarcaderul militar american ca fiind o formă de distragere a atenției și au susținut că SUA ar fi trebuit, în schimb, să facă presiuni asupra Israelului pentru a deschide mai multe puncte de trecere terestre și a permite ajutorului să fie adus mai rapid și mai eficient.

Gândit ca o soluție temporară pentru ajuta palestinienii, proiectul a fost criticat încă de la început de grupurile umanitare care au susținut că a fost o pierdere de timp și bani. În timp ce oficialii americani ai apărării au recunoscut că vremea a fost mai rea decât se așteptau și că din cauza condițiilor meteo au fost puține zile în care debarcaderul putea funcționa.

Un element critic pe care nici grupurile de ajutor, nici armata SUA nu l-au putut controla însă a fost operațiunea militară a armatei israeliene în Gaza, care a pus în pericol angajații organizațiilor umanitare.

Debarcaderul a funcționat mai puțin de 25 de zile după instalarea sa pe 16 mai, iar agențiile umanitare l-au folosit doar jumătate din perioadă din cauza problemelor de securitate.

Peste 1.000 de soldați și marinari americani s-au străduit să mențină digul în funcțiune, dar au petrecut multe zile reparându-l, detașându-l, mutându-l și reinstalându-l din cauza vremii nefavorabile. Nu a mai fost folosit din iunie, când a fost mutat la Ashdod din cauza mării agitate.

×
x close