Antena 3 CNN Externe SUA încearcă să controleze Europa

SUA încearcă să controleze Europa

SUA încearcă să controleze Europa
13 Apr 2007   •   07:48

Statele Unite încearcă să controleze Europa prin desfăşurarea de baze militare în Polonia şi Cehia, ca parte a scutului antirachetă. Avertismentul a fost lansat de fostul preşedinte rus Mihail Gorbaciov. Fostul lider de la Moscova a subliniat că Statele Unite nu urmăresc altceva decât să-şi extindă influenţa pe bătrânul continent. "Consider greşit faptul că America nici nu s-a sinchisit să se consulte în acest sens cu aliaţii săi din NATO", a apreciat Gorbaciov.

Întrebat cum va răspunde Rusia la planurile Washingtonului, fostul lider sovietic a precizat sec: "Timpul ne va arăta". Statele Unite au anunţat, în ianuarie, că intenţionează să desfăşoare elemente din cadrul scutului său antirachetă pe teritoriul Republicii Cehe şi al Polonei, pentru a contracara eventuale atacuri lansate de Iran sau Coreea de Nord, state ale căror programe nucleare îngrijorează comunitatea internaţională. Moscova a criticat în repetate rânduri această iniţiativă, pe care a catalogat-o drept o ameninţare la adresa securităţii şi un factor de destabilizare pentru Europa.

Presa britanică informa, chiar, în urmă cu două zile, că Rusia pregăteşte propriul răspuns militar la planurile controversate ale Washingtonului. Kremlinul nu şi-a făcut publice intenţiile, însă experţii în apărare au precizat că răspunsul rusesc la iniţiativa americană va consta în dezvoltarea arsenalului nuclear şi mutarea flotei de submarine nucleare către Polul Nord, unde nu pot fi detectate.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close