Antena 3 CNN Externe SUA încearcă să blocheze China să preia, de la distanță, controlul asupra mașinilor și camioanelor de pe șoselele americane 

SUA încearcă să blocheze China să preia, de la distanță, controlul asupra mașinilor și camioanelor de pe șoselele americane 

masina autonoma
Autoritățile din SUA se tem că inamicii țării ar putea prelua de la distanță controlul asupra autovehiculelor de pe șoselele americane. Sursă foto: Getty Images
de A.I.    |    23 Sep 2024   •   21:20

SUA au identificat noi riscuri de securitate care ar permite inamicilor să manipuleze de la distanță autovehiculele de pe drumurile americane, transmite BBC.

Drept consecință, autoritățile abilitate intenționează să interzică anumite echipamente și programe informatice provenind din China și Rusia în autoturismele, camioanele și autobuzele din SUA, adaugă sursa citată.

Tehnologia în cauză este utilizată pentru conducerea autonomă și pentru conectarea mașinilor în rețea.

În prezent, utilizarea de software fabricat în China sau Rusia în autovehiculele americane este minimă, notează BBC.

Secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, a precizat că planurile de interzicere a produselor informatice din cele două țări reprezintă măsuri „specifice și proactive” pentru protejarea Statelor Unite.

„În prezent, automobilele au camere, microfoane, dispozitive de urmărire GPS și alte tehnologii conectate la internet. Nu este nevoie de prea multă imaginație pentru a înțelege cum un adversar străin cu acces la aceste resurse ar putea genera un risc sever, atât pentru securitatea noastră națională, cât și pentru viața privată a cetățenilor americani”, a declarat Raimondo.

În replică, oficialii de la Beijing au acuzat faptul că SUA extind conceptul de securitate națională pentru „a ținti în mod incorect” firmele chineze.

„China se opune extinderii de către SUA a conceptului de securitate națională și acțiunilor discriminatorii luate împotriva companiilor și produselor chineze. Îndemnăm partea americană să respecte principiile pieței și să ofere un mediu de afaceri deschis, echitabil, transparent și nediscriminatoriu pentru întreprinderile chineze”, a spus Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Interdicția produselor informatice din China și Rusia vine după majorarea taxelor la mașinile electrice chineze

Interdicția impusă produselor informatice din China și Rusia care sunt destinate autovehiculelor este cea mai recentă inițiativă a Casei Albe vizând limitarea prezenței Beijingului în lanțul de aprovizionare pentru producția pieței auto de peste Ocean.

Executivul american a majorat tarifele pentru automobilele electrice, pentru bateriile destinate acestor vehicule, precum și pentru o serie de alte produse fabricate în China. 

De asemenea, SUA, printr-o inițiativă separată, au interzis importul de macarale de marfă produse în China, avertizând asupra riscului de securitate cibernetică.

În februarie anul curent, autoritățile americane au lansat o anchetă menită să examineze riscurile cibernetice ale așa-numitelor mașini conectate.

Interdicțiile privind software-ul vor intra în vigoare începând cu anul de fabricație 2027. Noile norme privind componentele hardware se vor aplica trei ani mai târziu, oferind industriei timp pentru a-și reface lanțurile de aprovizionare.

John Bozzella, președinte și director executiv al Alliance for Automotive Innovation, care reprezintă marile companii auto, a declarat că, deși există „foarte puțină tehnologie - hardware sau software - care intră în SUA din China pentru lanțul de aprovizionare al vehiculelor conectate, noile reguli vor forța unele firme să găsească noi furnizori.

„Nu poți să apeși un buton și să schimbi peste noapte cel mai complex lanț de aprovizionare din lume. Termenele din noile reguli vor permite anumitor producători auto să facă tranziția necesară, dar s-ar putea dovedi prea scurt pentru alții”, a estimat el.

×
Subiecte în articol: maşini autonome software hardware China Rusia
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close