Opinia publică șocată, aliații indignați: după un an, dezvăluirile privind programele Agenției pentru Securitate Națională (NSA) afectează imaginea Statelor Unite ale Americii, fără a pune însă în cauză sistemul denunțat de Edward Snowden, comentează joi AFP.
Acuzat de spionaj în SUA și refugiat apoi în Rusia, fostul consultant al agenției americane însărcinată cu interceptarea comunicațiilor a declanșat 'o furtună' la nivel mondial după publicarea în presă a zeci de mii de documente cu privire la amploarea sistemului de monitorizare al NSA.
Metadate telefonice, emailuri, rețele sociale, conversații ale liderilor străini: nimic nu pare să fi scăpat de influența acestui Big Brother informatic ale cărui mijloace au crescut înzecit după 11 septembrie 2001 în numele luptei împotriva terorismului.
La un an după primele dezvăluiri apărute în cotidianul britanic The Guardian, la 5 iunie 2013, detaliile continuă să apară. Duminică, New York Times a afirmat, pe baza documentelor furnizate de Snowden, că NSA interceptează milioane de fotografii ale utilizatorilor din întreaga lume pentru a le utiliza în programele sale de recunoaștere facială.
Agenția, care se presupune că nu acționează decât în străinătate, vizează însă numeroși cetățeni americani, spre disperarea organizațiilor din SUA pentru apărarea libertăților individuale și a vieții private.